Το “ιστορικό αντάμωμα της Αριστεράς” χωράει κι άλλους ακόμα…

Μπροστά σε 3.500 συνέδρους ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε την ομιλία του, που θα ήθελε να αποβεί η πρώτη και καθοριστική του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου φορέα.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στα κόμματα της συγκυβέρνησης, απέναντι όμως στα κόμματα και όλες τις τάσεις της Αριστεράς εμφανίστηκε εξαιρετικά ενωτικός.

Χρησιμοποίησε τη φράση "δημοκρατική παράταξη" και δήλωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί "η μετατροπή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα των μελών". Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Συνασπισμός είχε αυτοδιαλυθεί, ως μεγαλύτερη συνιστώσα, που έπρεπε, κατά τον αρχηγό του, να δώσει το παράδειγμα.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και κοινωνιών δυνάμεων, για την ανατροπή του μνημονίου και την προστασία της δημοκρατίας και έθεσε το δίλημμα: "Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ". "Αριστεροί και αριστερές όλων των γενεών, δημοκράτες και πατριώτες από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, από διαφορετικές παραδόσεις, από διαφορετικές θεωρήσεις, για να διατρανώσουμε αυτό που όλος ο ελληνικός λαός, ο κόσμος της εργασίας, περιμένει από εμάς: την ετοιμότητά μας και την πίστη μας να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε τη Δεξιά και στράφηκε και κατά των νεοναζί. Απήυθυνε όμως προσκλητήριο για την προστασία της δημοκρατίας σε όλους τους πολίτες εκείνους που είναι φιλελεύθεροι και κάλεσε το ΚΚΕ σε κοινή δράση και συνεργασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως "ιστορικό αντάμωμα για την Αριστερά", ενώ, μέσα από τη μακροσκελή, πάντως, ομιλία του έκανε ανοίγματα και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.