Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παρευρίσκεται και ο νέος Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Την ευχή και την ελπίδα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει αποφάσεις που θα υπηρετούν το εθνικό, κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον, εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ο κ. Παπαμιμίκος σημείωσε ότι τα δύο κόμματα τα χωρίζουν πολλά, ότι υπάρχουν διαφορές ιδεών και πολιτικές αντιθέσεις, αλλά την κρίση όμως των τελευταίων χρόνων τη ζούμε όλοι το ίδιο. Είδαμε την Ελλάδα να διασύρεται και την χρεοκοπία να πλησιάζει τη χώρα, είπε ο γραμματέας της ΝΔ και υπογράμμισε ότι σήμερα έχει αξία να σώσουμε την πατρίδα και προέχει η έξοδος από την κρίση και η απαλλαγή από τα Μνημόνια. Δικό μας όραμα, είπε, είναι μια νέα Ελλάδα, για τον πολίτη που θέλει μια χώρα χωρίς τα βάσανα του σήμερα. Η νέα Ελλάδα, είπε ο κ. Παπαμιμίκος, δεν είναι σύνθημα κενό, αλλά όραμα για όλους τους Έλληνες και αφήγημα που ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές. Η νέα Ελλάδα είναι μια πατρίδα που δεν διαιρεί αλλά ενώνει. Για μια Ελλάδα που το κράτος εξασφαλίζει αξιοπρέπεια σε όλους, που δεν χειραγωγεί την επιχειρηματικότητα. Αυτό που χτίζουμε δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε κοινωνικά δίκαιη βάση, είπε ο γραμματέας της ΝΔ.

Το στοίχημα της παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναχθεί σε ενιαίο φορέα παρακολουθούν και τα υπόλοιπα κόμματα. Στο συνέδριο βρίσκεται και ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όπως εικονίζεται στη φωτογραφία, αριστερά του κ. Παπαμιμίκου. Ο κ. Ανδρουλάκης πραγματοποίησε -κι αυτός με τη σειρά του- χαιρετισμό.

"Ένα χρόνο μετά από τη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης συνεργασίας, ένα είναι σίγουρο, ότι δεν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση αλληλοσπαρασσόμενοι. Δε θα ξεπεράσουμε την κρίση εφευρίσκοντας ανύπαρκτους συμμάχους και ανύπαρκτους πόρους. Εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο -όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται– δεν έχουν να χάσουν τίποτα από τον πολιτικό πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο πως ο ορισμός της πολιτικής ως ο χώρος, όπου διακρίνεται ο εχθρός από τον φίλο, ενέπνευσε τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του προηγούμενο αιώνα. Θέλω να δηλώσω πως καθόλου δεν με εκφράζουν οι απόψεις που υποστηρίζουν την ταύτιση των δυο άκρων", δήλωσε.

Στην πρώτη σειρά καθισμάτων, μαζί με διακεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, αλλά και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νότης Μαριάς.

Χαιρετισμός και από το ΑΚΕΛ

Την έντονη ανησυχία του για πιθανή αύξηση πιέσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο πολιτικό πρόβλημα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και την πιθανότητα να υπάρξει διασύνδεση του πολιτικού προβλήματος με το φυσικό αέριο, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι έχει διαμορφωθεί ένα δύσκολο περιβάλλον και για την Ελλάδα και για την Κύπρο που αντιμετωπίζουν οικονομικά και εθνικά προβλήματα.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε φόβους ότι η κρίση θα επηρεάσει την πορεία του Κυπριακού, ότι η οικονομική εξάρτηση θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις. Η εξάρτηση από το Μνημόνιο, θα μας κάνει πιο ευάλωτους, είπε ο γγ του ΑΚΕΛ, τονίζοντας την ανάγκη η λύση του Κυπριακού, να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο, είπε ο κ. Κυπριανού, δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση. Επίσης ο κ. Κυπριανού είπε ότι εντείνονται οι φωνές για διασύνδεση πολιτικής λύσης - φυσικού αερίου. Αν αυτό, πρόσθεσε, αποτελούσε κίνητρο για την Τουρκία είναι καλοδεχούμενη η διασύνδεση, αλλά, τόνισε, φοβούμαστε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει την Κύπρο όμηρο τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ο γγ του ΑΚΕΛ σημείωσε επίσης ότι πλέον η κρίση είναι κοινή για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και υποστήριξε την ανάγκη απεγκλωβισμού της Κύπρου από το Μνημόνιο.