Σαμαράς: Αντίπαλοί μας οι “αλάνθαστοι” – Τσίπρας: Ετοιμόρροπη η κυβέρνηση

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια... Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν σε έντονο ύφος τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και είναι φανερό πως δεν τα βρίσκουν πουθενά, με μία κόντρα που δύσκολα θα καταλαγιάσει.

Σαμαράς: Είμαστε σε σύγκρουση με αυτούς που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα

Στη “μάχη των ιδεών” αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά των πολιτικών αντιπάλων του, χωρίς να τους κατονομάζει, αλλά “φωτογραφίζοντας” ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία του ανακοινώνοντας τις νέες αρμοδιότητες του γραμματέα της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος αναλαμβάνει την προετοιμασία της παράταξης για τις Ευρωεκλογές του 2014 “και στη συνέχεια στην Ευρωβουλή”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τη σημασία της “μάχης των ιδεών”, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να χτιστεί η νέα Ελλάδα και τόνισε ότι στη μάχη των ιδεών “πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο εχθρός σου”, και αναγνώρισε ως εχθρούς αυτούς που λένε “όχι” στις επενδύσεις, αυτούς που “καταλαμβάνουν εργοστάσια και ύστερα κάνουν πως κλαίνε για την ανεργία” και όσους “θέλουν να αφοπλίσουν την αστυνομία”, εννοώντας καταφανώς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι τη Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ τη χωρίζουν πολλά, όμως “τώρα μας ενώνει μία κοινή δέσμευση, να βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση”. Τοποθέτησε μάλιστα από τη μία αυτούς που “έκαναν λάθη και τα διορθώνουν” και από την άλλη “αυτούς που παριστάνουν τους αλάνθαστους”, ξεκαθαρίζοντας ότι “είμαστε σε σύγκρουση με αυτούς που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα”.

Στρέφοντας τα πυρά του προς τη Χρυσή Αυγή, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σχολιάζοντας πως “αναρωτιούνται γιατί τους λέμε νεοναζί” και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνονται Έλληνες όσοι το επιθυμούν, μέσα από την "ημετέρα παιδεία" και όχι στα χαρτιά.

Τσίπρας: Τίποτα δε θα είναι ίδιο στην Ευρώπη μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Την πεποίθηση ότι, όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αλλάξει μόνο η χώρα αλλά συνολικά η Ευρώπη, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

“Η Ελλάδα δε θα είναι μόνη, αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιέσεις στη Μέρκελ θα ασκήσουν κι άλλοι. Το τοπίο θα αλλάξει ριζικά. Τίποτα δε θα είναι ίδιο στην Ευρώπη μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει στους εταίρους ότι δε θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, εκτός εάν τον υποχρεώσουν με την στάση τους, και σημειώνει: "Για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού μας και όχι οι απαιτήσεις της διεθνούς τοκογλυφίας".

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δε θα αποδεχθεί να παραμείνει η χώρα βυθισμένη στην κρίση και να μετατραπεί σε αποικία χρέους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει μέσα από επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και πάγωμα των τόκων για τουλάχιστον μια τετραετία. Από το πάγωμα, όπως αναφέρει, προκύπτουν 25 δισ. ευρώ, που μπορούν να πέσουν στην ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν όλα στη χώρα και την οικονομία άμεσα, αλλά υπογραμμίζει πως στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, από τα πρώτα μέτρα θα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού καθώς και της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις.

Χαρακτηρίζει εξάλλου την κυβέρνηση “ετοιμόρροπη” και υποστηρίζει πως ο κ. Σαμαράς θα έχει σύντομα το τέλος του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως οδηγεί την Κοινοβουλευτική Δεξιά δεκαετίες πίσω, πιο κοντά στον μετεμφυλιακό της εαυτό.

Για την ΕΡΤ σχολιάζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διαφώνησε ότι έχει ανάγκη εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ένας φορέας πρωτοπόρος και βιώσιμος και όχι ένα κυβερνητικό παραμάγαζο. “Το ίδιο συμβαίνει σε όλο το δημόσιο τομέα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αναγκαία, αλλά γίνεται με σχέδιο. Η απαξίωση, η υποβάθμιση και τελικά οι μαζικές απολύσεις εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς στόχους”, επισημαίνει.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζει ότι στόχος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ δεν ήταν η αποδόμηση του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, αλλά η περίοδος της Αλλαγής,δηλαδή “η περίοδος της ηγεμονίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα”, όπως σημειώνει. Κάνει μάλιστα λόγο για “τουλάχιστον γελοία αποτίμηση των αιτίων της κρίσης”.