Δεν καταθέτει πόρισμα, αλλά “εμπεριστατωμένη γνώμη” ο ΣΥΡΙΖΑ

Δε θα καταθέσει δικό του πόρισμα, αλλά ένα κείμενο “εμπεριστατωμένης γνώμης”, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσαν τα μέλη του κόμματος που συμμετείχαν στις εργασίες της αρμόδιας Προανακριτικής Επιτροπής.

Η γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την παρουσίασαν οι Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, είναι ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρέπει να παραπεμφθεί για απιστία περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος (και στα δύο αυτά σημεία συμφωνεί το πόρισμα της πλειοψηφίας), για πλαστογραφία (το πόρισμα της πλειοψηφίας προτείνει παραπομπή για νόθευση εγγράφου) και για υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος (αδίκημα που δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ακόμα να διερευνηθεί περαιτέρω τυχόν συμμετοχή στα παραπάνω αδικήματα των Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, ενώ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο κάνει λόγο για προφανές, βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από τις εξετάσεις των μαρτύρων, αίτημα αναζήτησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του για τα ίδια αδικήματα. Αναφορά κάνει και στον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο σχολιάζει ότι ενισχύθηκαν τα στοιχεία πιθανής ευθύνης του από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την πλειοψηφία της επιτροπής ότι “τορπίλισε δόλια” την αποκάλυψη της αλήθειας για την υπόθεση και ειδικά τον πρόεδρο Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι από κοινού με τα κόμματα της πλειοψηφίας ενήργησαν προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης των ποινικών ευθυνών του Ευ. Βενιζέλου.