Τρόικα : Αυξήστε απολύσεις, μειώστε διαθεσιμότητες

Μία νέα πρόταση φέρονται να κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης.

Αυτό που πρότειναν οι δανειστές στον κ. Μητσοτάκη ήταν να αυξηθεί ο στόχος των 15.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο ως το τέλος του 2014 που έχει τεθεί, και ταυτόχρονα να μειωθεί αντίστοιχα ο στόχος για τις 25.000 διαθεσιμότητες, ώστε το σύνολο να παραμένει στους 40.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο, ο υπουργός φέρεται να απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση αυτή, εμμένοντας στο αίτημά του για παράταση της προθεσμίας για τις 12.500 διαθεσιμότητες, που έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου το πρωί της Πέμπτης, με στόχο να βρεθεί η “χρυσή τομή”, που θεωρείται απαραίτητη για να μπορέσει να φτάσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "αποκλείεται να φύγει η τρόικα εάν δεν βρεθεί λύση για το Δημόσιο, έστω και με ορίζοντα χρόνου".

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του για παράταση αναφορικά με τις 12.500 διαθεσιμότητες, ενώ αν η τρόικα αρνηθεί και αυτή τη φορά, τότε θα αναζητηθούν εναλλακτικά σενάρια. Όσο για τον στόχο των 4.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο ως το τέλος του 2013, κεφαλαιώδη σημασία θα έχει η στάση της τρόικας ως προς το αν οι περισσότερες από 2.500 απολύσεις των υπαλλήλων της ΕΡΤ θα συμπεριληφθούν στον στόχο αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Πυρετός διαβουλεύσεων πριν από τη συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας