Πυρετός διαβουλεύσεων πριν από τη συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας

Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς οι οποίοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχε στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, εν όψει της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα, όμως ξεκίνησε τελικά με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας, λίγο πριν τις 20:00.

Μεταξύ άλλων, στο γραφείο του κ. Στουρνάρα μετέβησαν ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν αύξηση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολο του προγράμματος. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι οι προτεινόμενες προς την τρόικα αλλαγές δεν αποτελούν πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο. Εξέφρασαν ακόμα αισιοδοξία ότι θα βρεθεί αύριο, στη νέα συνάντηση με την τρόικα, η “χρυσή τομή”.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετακίνησης των υπαλλήλων, η τρόικα φέρεται να ζητά να μην υπάρξουν απευθείας μετακινήσεις και μετατάξεις -κάτι που είναι σύνηθες στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, για παράδειγμα-, αλλά σε κάθε περίπτωση να βγαίνουν πρώτα σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων για τη δυνατότητα ή μη μετακίνησής τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο των απολύσεων.

Παράλληλα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αποκλείεται να φύγει η τρόικα εάν δεν βρεθεί λύση για το Δημόσιο, έστω και με ορίζοντα χρόνου".

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν τίθεται θέμα lock out (ανταπεργίας), αφού όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά “το ξεκόψαμε από την αρχή”, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα της επιβολής εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ (όπως επίμονα ζητά η τρόικα) είναι δημοσιονομικό και “το χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας”.