Βενιζέλος: Περιμένω μια θετική δήλωση από το Eurogroup

Μια θετική δήλωση προσμένει από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, είπε πως “δεν περιμένουμε σήμερα κάτι αποφασιστικό ή συγκλονιστικό” αλλά “μια θετική δήλωση και ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να ξέρουμε ότι στις 18 Οκτωβρίου ή έστω λίγες μέρες μετά θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης γιατί το μεγάλο μας θέμα", τόνισε, "είναι η ρευστότητα".

Παράλληλα αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος λέγοντας, πως η απόκλιση που έχει προκύψει σχετικά με το στόχο μείωσης του σε 140% του ΑΕΠ αντί 120% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το PSI, οφείλεται κυρίως στη λανθασμένη εκτίμηση της τρόικας για το επίπεδο της ύφεσης, στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και τις καθυστερήσεις των Ευρωπαίων εταίρων ως προς την εκταμίευση χρημάτων, από τον περασμένο Μάιο, που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε, ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία.

Στόχος, είπε, να έχουμε ένα βιώσιμο χρέος, γιατί διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι ποτέ αρκετά.

Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ακόμα ότι το θέμα δεν είναι να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα αλλά να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς, όπως είπε, “συζητούμε ένα πακέτο μέτρων που δεν δίνει λύση στο ελληνικό δράμα αλλά στο δημοσιονομικό στόχο”. Επίσης, για μια ακόμα φορά, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οριζόντιες περικοπές.

Αιχμές σε Σαμαρά για τη συνάντηση με τη Μέρκελ

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι “καλοδεχούμενη”, και πως αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόβλημα, που είναι “εθνικό”.

Επανέλαβε ότι είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως “πρέπει να μιλήσουμε με μια φωνή” καθώς “η κ. Μέρκελ μαζί με άλλους 3-4 παράγοντες είναι αυτοί που κινούν τα πράγματα στην Ευρώπη. Θα βοηθούσε τη χώρα και την κυβέρνηση να μετέχουν όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι στο διάλογο με την Άγκελα Μέρκελ” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Όσον αφορά στα εσωτερικά του κόμματος, και το αν θα υπάρξουν διαγραφές σε τυχόν διαφοροποιήσεις αναφορικά με την ψήφιση των νέων μέτρων στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ουσιαστικά ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, τονίζοντας ότι θα ληφθεί “μια απόφαση δεσμευτική”, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως θα είναι απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι του προέδρου του κόμματος.

Πολιτική χυδαιότητα ο ντόρος για τη λίστα Φαλτσιάνι

Αναφορικά με την περιβόητη λίστα με τα ονόματα των πολιτικών που φέρονται να έχουν βγάλει χρήματα στην Ελβετία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε πολιτική χυδαιότητα το "ντόρο" που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα, επαναλαμβάνοντας ότι ουδέποτε την επεξεργάστηκε, παρά μόνο την είχε στην κατοχή του έτσι όπως ακριβώς του είχε δοθεί. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος "άδειασε" τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι "δεν ήμουν μόνο εγώ υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δε φρόντισε να με ενημερώσει για τη λίστα", ενώ χαρακτήρισε "ανυπόστατη" την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα την οποία ο ίδιος "κατέβηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας στο τσεπάκι του το κρυφό χαρτί της λίστας Φαλτσιάνι".