Μαζί με τα υπουργεία παρέδωσαν και… “σπόντες” Ρουπακιώτης-Σκοπούλη

Δεν έλειψαν οι “μπηχτές” και τα αρνητικά σχόλια για τη μέχρι τώρα λειτουργία της κυβέρνησης από απερχόμενους υπουργούς κατά τη διάρκεια των σημερινών τελετών παράδοσης-παραλαβής, παρά το γενικό κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και ομοψυχίας που παρατηρήθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του απερχόμενου υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος μίλησε με πικρία για δημοσιεύματα που στοχοποιούσαν τον ίδιο και τον Αντώνη Μανιτάκη. “Όλον αυτόν τον καιρό κάποιοι με είχαν οδηγήσει σε κρίση συνείδησης. Μου δημιούργησαν ένα συνειδησιακό πρόβλημα”, παραδέχθηκε ο κ. Ρουπακιώτης, και συνέχισε: “Κάποιοι είπαν ότι ο Ρουπακιώτης και ο Μανιτάκης είναι υπουργοί για γέλια και για κλάματα και οδήγησαν το καράβι στην ξέρα. Αναρωτήθηκα, 'εγώ που δεν μπορώ να σπρώξω ούτε κουβαρίστρα, έριξα το καράβι στη ξέρα;'. Άρα, είχα δύναμη. Kαι σκέφτηκα, 'έγκριτοι αυτοί που τα έγραψαν, όπως ο καθημερινός κελαηδιστής, έγκριτα και αυτά που λένε'. Άλλωστε, εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ούτε συγκροτήματα συμφερόντων, ούτε χαλκεία ψευδολογιών. Τα εξομολογήθηκα όλα αυτά στον Παναγιώτη, τον οδηγό μου, γιατί εγώ κυκλοφορώ μόνος μου στους δρόμους χωρίς αστυνομικούς, και μου είπε ο Παναγιώτης: 'άστο, υπουργέ μου, το παίρνω εγώ πάνω μου', και έτσι ησύχασα”.

Από την πλευρά της, η μέχρι πρότινος υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη άφησε σαφείς αιχμές για τη συνεργασία που είχε με την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. “Δεν μπορώ να πω ότι είχα την καλύτερη συνεργασία με τους συναδέλφους μου. Σκεφτόμουνα και έπραττα διαφορετικά”, σημείωσε, ενώ κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από τις συντεχνίες που η ίδια πολεμούσε, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει αν ενδιαφερόμαστε για την επιβίωση των συντεχνιών.

Με πιο αγωνιστικό πνεύμα ο απερχόμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, κάλεσε τη νέα ηγεσία του υπουργείου να αποκρούσει το αίτημα της τρόικας να αναχθεί σε προαπαιτούμενο η μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευση απέναντι στην τρόικα. Επιπλέον, ο κ. Μανιτάκης, το έργο του οποίου εξήρε ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή στην κινητικότητα των υπαλλήλων και όχι βιαστικές κινήσεις, που θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.