Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με 157 βουλευτές

Ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου τα επιτελεία των δύο κομμάτων επεξεργάζονται ήδη το νέο προγραμματικό πλαίσιο της διακομματικής πλέον κυβέρνησης . Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η συζήτηση έχει προχωρήσει και ήδη συντάσσεται το κείμενο της συμφωνίας το οποίο προβλέπει εκτός των άλλων και ανανέωση , επανεξέταση του προγραμματικού πλαισίου ανά πεντάμηνο. Σε άλλο ανώτατο επίπεδο γίνεται ήδη η συζήτηση για το νέο κυβερνητικό σχήμα και τα στελέχη που θα τοποθετηθούν και από τις δύο πλευρές. Η συζήτηση για την θεσμοθέτηση αντιπροεδρίας της κυβέρνησης θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου .

Αντώνης Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προχωρούν μπροστά και συνεχίζουν την κυβερνητική πορεία για την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου μετά την αιφνιδιαστική "υπαναχώρηση" όπως είπε ο πρωθυπουργός, του Φώτη Κουβέλη.

Τόσο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέκλεισαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και σε τηλεφωνική επικοινωνία τους συμφώνησαν στη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας τους, με "επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας".

Το νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώθηκε αργά το βράδυ, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ.

Η χώρα για περίπου δύο ώρες χθες ήταν στον αστερισμό των πρόωρων εκλογών όμως η τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου ξεκαθάρισε την κατάσταση και έδωσε λύση καθώς δήλωσε ότι παραμένει στην κυβέρνηση και στηρίζει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με ορίζοντα τετραετίας με όσους στηρίξουν την κυβέρνηση με την ΔΗΜΑΡ ή χωρίς, ενώ η νέα κυβέρνηση, μετά τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ, θα στηρίζεται σε 157 τουλάχιστον βουλευτές. Τους 153 συγκεντρώνουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε αυτές τις ψήφους θα πρέπει να προστεθούν οι κ.κ,. Μαρκόπουλος και Σολδάτος, οι οποίοι μέσα στις επόμενες μέρες επιστρέφουν στη ΝΔ. Επίσης ψήφο εμπιστοσύνης – εφόσον ζητηθεί – αναμένεται να δώσουν στην κυβέρνηση οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Στη σύσκεψη που έγινε αργά χθες το βράδυ με τους υπουργούς που προέρχονται από τη ΝΔ και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Β. Μεϊμαράκη, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να προσφύγει σε εκλογές "Δεν θα πάρω εγώ την ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας", επεσήμανε.

Μάλιστα ετέθη το θέμα να ζητήσει ο κ. Σαμαράς ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά τελικά κρίθηκε αυτό να εξεταστεί αργότερα και ανάλογα με τις εξελίξεις.