Από μία κλωστή κρέμεται η κυβερνητική συνοχή

Από μια κλωστή κρέμεται η κυβερνητική συνοχή, καθώς όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών αρχηγών και αναμένεται σύντομα να συγκληθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, από τις οποίες νωρίτερα οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ζήτησαν να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να συζητήσουν εκ νέου αν χρειαστεί με τα στελέχη των κομμάτων τους για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με πλήροφορίες, οι υπουργοί που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία έχουν κληθεί να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένεται να διεξαχθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι μάλιστα ότι κλήθηκαν να επιστρέψουν από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκονται ακόμα και οι Γιάννης Στουρνάρας και Γιάννης Βρούτσης, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου μεταβαίνει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Αμετακίνητος στη θέση του ότι στο μεταβατικό φορέα που θα πάρει τη θέση της ΕΡΤ και θα στρώσει το δρόμο για τη ΝΕΡΙΤ θα πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ φαίνεται πως παραμένει ο Φώτης Κουβέλης, μίας θέση άλλωστε την οποία υποστήριξε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του σε ψηφοφορία που έγινε πριν την έναρξη της σύσκεψης.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται ότι είναι πολύ δύσκολο να το δεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς θα ακύρωνε ουσιαστικά την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης όταν αποφασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ, που ήταν να προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε επί της ουσίας εγγυήσεις για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν μία περίπου ώρα πριν η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφασίσει για την αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας έκλεισε η ΕΡΤ, μία απόφαση που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και για τη στάση των πολιτικών αρχηγών.