Χωρίς συμφωνία και η δεύτερη συνάντηση των τριών

Σε μία τρίτη συνάντηση, αύριο το βράδυ, θα μάθουμε για το αν θα προχωρήσει η λειτουργία της μεταβατικής ΕΡΤ ή αν η χώρα θα οδηγηθεί τελικά σε πρόωρες εκλογές. Μετά από τρεισήμισι ώρες, που διήρκεσε η δεύτερη σύσκεψη μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, δεν ελήφθη καμία απόφαση για το πώς θα επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ομόλογός του της Δημοκρατικής Αριστεράς, προχώρησαν σε δηλώσεις σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους. Έθεσαν και οι δύο ξανά επιτακτικά το ευρύτερο θέμα της λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, μιλώντας για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος Βενιζέλος αποσύρθηκε από την αίθουσα τύπου του ΠΑΣΟΚ και δεν δέχθηκε ερωτήσεις, όπως είχε κάνει το βράδυ της Δευτέρας.

Και οι δύο συγκαλούν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες αύριο το απόγευμα, πριν από τη συνάντηση των 20:30. Στην ουσία, δηλαδή, ζητούν νομιμοποίηση από τους βουλευτές τους, γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να πείσουν τα στελέχη τους για κάποια συγκεκριμένη – και πιθανότατα δυσκολότερη – απόφαση, που δεν αποκλείεται να σχετίζεται και με την οικονομική πολιτική.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι κανένας από τους δύο στις δηλώσεις του δεν επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη λέξη "ΕΡΤ", προτιμώντας τον όρο "δημόσια ραδιοτηλεόραση".

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για ανάγκη συμφωνίας για συμμόρφωση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση και “να υπάρξει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης στη βάση των νέων δεδομένων που αφορούν όχι μόνο στην κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά και για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την κυβέρνηση”.

Δηλώσεις έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και ο Σίμος Κεδίκογλου, που έκανε λόγο για μία πολύωρη, σύνθετη συζήτηση, ένα από τα θέματα της οποίας ήταν το πώς θα λειτουργήσει εκ νέου η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με σεβασμό στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, απ' όπου τόνισε ότι δεν υπάρχουν συμβιβασμοί με τη βαρβαρότητα των απολύσεων και το “μαύρο” στην ΕΡΤ και υπογράμμισε πως την τελευταία λέξη θα την πει ο λαός.

Σχολιάζοντας εξάλλου τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως οι αρχηγοί “παίζουν καθυστέρηση”, προβλέποντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συναινέσουν τελικά στην απόφαση του πρωθυπουργού για κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Αν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να  παίζουν καθυστέρηση, ένα είναι σίγουρο:  Όσο διατηρείται το μαύρο στις οθόνες,  και η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί με το προσωπικό και τις διαδικασίες που εξέπεμπε μέχρι να τη φιμώσουν, η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει να παρανομεί. 

Οι δε κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σαμαρά δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Δεν είπαν κουβέντα για την παράνομη και αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,  γεγονός που  προϊδεάζει πως τελικώς θα συναινέσουν στην πραξικοπηματική απόφαση του Πρωθυπουργού. 

Κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει με τη δημοκρατία. Ο λαός είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη”.

Σχολιάζοντας τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως οι αρχηγοί “παίζουν καθυστέρηση”, προβλέποντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συναινέσουν τελικά στην απόφαση του πρωθυπουργού για κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

 

Αν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να παίζουν καθυστέρηση, ένα είναι σίγουρο: Όσο διατηρείται το μαύρο στις οθόνες, και η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί με το προσωπικό και τις διαδικασίες που εξέπεμπε μέχρι να τη φιμώσουν, η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει να παρανομεί.

 

Οι δε κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σαμαρά δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Δεν είπαν κουβέντα για την παράνομη και αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γεγονός που προϊδεάζει πως τελικώς θα συναινέσουν στην πραξικοπηματική απόφαση του Πρωθυπουργού.

 

Κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει με τη δημοκρατία. Ο λαός είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη”.