Το σχέδιο Σαμαρά για τη νέα ΕΡΤ

Το πλαίσιο της πρότασης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που θα καταθέσει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα της Δευτέρας, προανήγγειλε στην ουσία ο πρωθυπουργός. Μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε φυγή προς τα εμπρός την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. “Πρέπει να ξεκινήσουμε το συντομότερο με την ΕΡΤ, ακόμα και αν πρόκειται για μεταβατική φάση, δημιουργώντας τη νέα δημόσια τηλεόραση”, είπε, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο το σενάριο, που εξετάζει το Μαξίμου, και προβλέπει την προσωρινή επαναλειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, μέχρι να αποκτήσει τη νέα του μορφή και δομή. 

Λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει τη δική του πρόταση για την ΕΡΤ που περιλαμβάνει τις εξής διαδικασίες:
 
1.Να οριστεί ειδικός εκκαθαριστής, ο οποίος θα συστήσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

2. Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.

 
3. Όπως τονίζει: "Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας".

"Τα δικαιώματα μπορούν να τα απολαύσουν όλοι, αλλά τα προνόμια μπορούν να τα απολαύσουν λίγοι σε βάρος των πολλών"

Από το κλειστό γυμναστήριο της Δάφνης, ο πρωθυπουργός μίλησε πολλές φορές για βολεμένους, που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα και για κόμματα, που τους στηρίζουν, καθώς και για προνόμια, που "απολαμβάνουν οι λίγοι". 

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως είπε “την έλεγε πριν την ΕΡΤ, εργαλείο προπαγάνδας της μνημονιακής κυβέρνησης και τώρα τους έπιασε ο πόνος. Κλείνουν επιχειρήσεις, κλείνουν εργοστάσια και μετά λένε ότι κόπτονται για την ανεργία. Διώχνουν εργαζόμενους από τα κομματικά κανάλια και μετά διαμαρτύρονται όταν κλείνουμε την αμαρτωλή ΕΡΤ”, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

“Μιλάμε για δικαιώματα. Όταν μιλάνε για δικαιώματα, εκείνοι μιλούν για απίστευτα προνόμια. Τα δικαιώματα μπορούν να τα απολαύσουν όλοι, αλλά τα προνόμια μπορούν να τα απολαύσουν λίγοι σε βάρος των πολλών. Μου δίνετε δύναμη, μου δίνετε συγκίνηση. Αυτό δεν είναι συνέδριο, είναι συγκέντρωση καρδιάς για την Ελλάδα που αγαπάμε. Είναι καιρός να το πούμε καθαρά. Για να υπερασπιστείς τα δικαιώματα της κοινωνίας πρέπει να καταργήσεις τα προνόμια των λίγων, των επιτηδείων”, είπε απευθυνόμενος στη νεολαία του κόμματός του.

“Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά”, συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς. “Υπάρχουν ταμπού δεκαετιών. Οι ιδέες οι σωστές νικούν. Κάποιοι διακηρύσσουν ότι οι δημόσιοι οργανισμοί ανήκουν σε πανίσχυρες συντεχνίες. Κάποιοι νομίζουν ότι η δημοκρατία είναι αυτό ακριβώς: Ότι ο καθένας μπορεί να αρπάξει ό,τι θέλει, να σφετεριστεί. Το δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Όποιος αδιαφορεί για το δημόσιο συμφέρον αδιαφορεί για τη δημοκρατία”.

Και συνέχισε λέγοντας: “Η στάση του κόσμου έχει αλλάξει. Η κρίση έχει αφυπνίσει τον κόσμο. Οι ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού άρχισαν να κυριαρχούν. Εμείς μιλάμε για ελευθερία, για δικαιοσύνη για αξιοπρέπεια, για αξιοκρατία, για εξωστρέφεια. Για μας η ατομική ελευθερία σέβεται την ελευθερία του διπλανού μας”.

“Βρεθήκαμε με ένα δημόσιο οργανισμό που ήταν σύμβολο αδιαφάνειας, σπατάλης. Δεν το λέμε εμείς, το έλεγαν κι εκείνοι μέχρι χθες”, υποστήριξε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

"Ήδη ο αρμόδιος εισαγγελέας της διαφθοράς διέταξε έρευνα για την ΕΡΤ"

“Πολλοί προσπάθησαν να τον εξυγιάνουν, στάθηκε αδύνατον. Μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον να αλλάξουν την ΕΡΤ. Γιατί συνασπιζόταν η μεγάλη συντεχνία των συμφερόντων εναντίον της εξυγίανσης. Είχαμε ΕΡΤ γεμάτη σκάνδαλα απίστευτα. ¨Ήδη ο αρμόδιος εισαγγελέας της διαφθοράς διέταξε έρευνα για την ΕΡΤ. Ο λαός θα μάθει για τα σκάνδαλα στην ΕΡΤ. Χωρίς τέτοιες μεγάλες πρωτοβουλίες για μεταρρύθμιση, η χώρα θα βουλιάξει. Πρέπει η κοινωνία αυτές τις πρωτοβουλίες να τις στηρίξει. Οι ιδέες μας κέρδισαν έδαφος και θα συνεχίσουν πέρα και πάνω από κόμματα, γιατί εμείς ενώνουμε τους Έλληνες, δεν τους διχάζουμε”.

“Τη διαφωνία δεν τη φοβόμαστε. Παλεύουμε για το συμφέρον του τόπου. Δεν βρίσαμε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Δεν έχουμε ανάγκη να αντιδικούμε με κανέναν. Ο κόσμος είναι μαζί μας εφόσον περιμένει από εμάς δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο κυριαρχούν οι ιδέες είναι γιατί δίνουμε βήμα στη νεολαία. Είμαστε η πρώτη παράταξη που έδωσε το δικαίωμα να εκλέγεται ο πρόεδρος από τη βάση της νεολαίας”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η απάντηση της ΔΗΜΑΡ στο σχέδιο Σαμαρά

Εν τω μεταξύ, κύκλοι της Δημοκρατικής Αριστεράς, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το κόμμα τους δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. 

Απάντηση Μαξίμου σε ΔΗΜΑΡ

Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν στο news.gr " μετά την απόρριψη από τη ΔΗΜΑΡ της πρότασης Σαμαρά ότι: 'δεν κατανοούμε τη στάση του κυρίου Κουβέλη . Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν παίρνουμε τη δόση των 3,3 δισ. αν δεν κλείσει η ΕΡΤ", αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα είχε συζητηθεί πριν την απόφαση για λουκέτο υπ αυτό το πρίσμα.

"Αν δεν περάσουμε τη δόση η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί...αν είναι να πέσουμε ας πέσουμε τώρα για το θέμα της ΕΡΤ". Στο μεταξύ κυριολεκτικά άφαντος είναι ο Ευαγγελος Βενιζέλος, γεγονός που δίνει έρεισμα στους πολιτικούς κύκλους να υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ "πιεζόμενο από τους Παπανδρεικούς καλοβλέπει τις εκλογές που θα φέρουν και την παραγραφή των αδικημάτων Παπακωνσταντίνού".