“Η ΕΡΤ ήταν ο πιο διεφθαρμένος οργανισμός στην Ελλάδα”

Μπορεί στην Ελλάδα να δέχεται αμέτρητα “πυρά” για την απόφασή της να κλείσει την ΕΡΤ, όμως η κυβέρνηση βρήκε υποστήριξη στο πρόσωπο του ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, και το προσωπικό του blog Coulisses de Brussels (“Τα παρασκήνια των Βρυξελλών”).

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στο blog με τίτλο “Η ΕΡΤ ήταν 'ο πιο  διεφθαρμένος και ο πιο δυσλειτουργικός οργανισμός στην Ελλάδα'”, ο Κατρεμέρ υποστηρίζει ότι η συγκίνηση που προκλήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη από την κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης περιορίζεται στους συμβολισμούς, καθώς επί της ουσίας η ΕΡΤ “δεν είναι ούτε η France Television, ούτε το BBC: η ποιότητα και η ελάχιστη ανεξαρτησία δεν συναντιούνται στην ΕΡΤ, κάθε άλλο”.

“Είναι ο περισσότερο διεφθαρμένος και δυσλειτουργικός οργανισμός του κράτους”, τονίζει ο ιστορικός Νικόλας Μπλουδάνης, και προσθέτει: “Η ΕΡΤ παρουσίαζε μόνο την άποψη της εκάστοτε κυβέρνησης. Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος που δε θα πληρώνω πλέον για αυτό το πράγμα”.

Για το δημοσιογράφο Φίλιο Στάγκο, θα είναι μια ευκαιρία για να τεθούν όλα επί τάπητος. “Μια χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να έχει την πολυτέλεια να διαθέτει 11 κανάλια ιδιωτικά εθνικής εμβέλειας; Είναι ένα σύστημα μη υγιές, να είναι αυτά τα κανάλια ιδιοκτησία επιχειρηματιών και να χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης στην κυβέρνηση. Και αυτό το σύστημα πιέζει επίσης και τα κανάλια, διότι κάθε χρόνο είναι υποχρεωμένα να ανανεώνουν την άδεια για να εκπέμπουν”.

“Τελικά, ο συντηρητικός Σαμαράς έκανε αναμφίβολα μια σωστή κίνηση. Καταρχήν εμφανιζόμενος ως ο ισχυρός άνθρωπος της Ελλάδας: όπως ακριβώς ο Ρόναλντ Ρίγκαν ο οποίος αντιμετώπισε την απεργία των  ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αποφάσισε να τους απολύσει, έκανε το ίδιο πράγμα με την ΕΡΤ”, σχολιάζει κλείνοντας ο Κατρεμέρ, επισημαίνοντας: “Θέτοντας τους συμμάχους του, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, προ τετελεσμένων, τους προκαλεί να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές τις οποίες φαίνεται σίγουρος ότι θα κερδίσει. Αν δεν το κάνουν, η αρχηγική του θέση επίσης θα ενισχυθεί”.