Από τα εγκαίνια του ERT Open στη σύλληψη Καλφαγιάννη της ΠΟΣΠΕΡΤ

Χθες Τετάρτη, η αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο του Σωματείο της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη και τον ταμία του Σωματείου, Δημήτρη Κούνη. Η σύλληψη τους φάνηκε σε πολλούς μάλλον αιφνιδιαστική καθώς έγινε ενώ η ΕΡΤ λειτουργεί πλέον κανονικά ενώ ο ενδιάμεσος οργανισμός του ERTOpen, που όπως φαίνεται απετέλεσε αιτία του εντάλματος σύλληψης του κ. Καλφαγιάννη, είχε λάβει την στήριξη πολλών μελών τόσο της προηγούμενης (στη θητεία της οποίας εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης), όσο και της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία η σύλληψη έγινε επειδή η μετάδοση προγράμματος από το ERTOpen από τη συχνότητα 106,7 είναι παράνομη. Τα δύο συνδικαλιστικά στελέχη προσήχθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς βρίσκονταν στο σημείο και ανέλαβαν την ευθύνη για την εκπομπή σήματος, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά για να μην οδηγηθεί στο τμήμα, ο τεχνικός ροής που βρισκόταν εκείνη την ώρα στον πομπό.

Αντιδράσεις από το ERT Open

Σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη της πρωτοβουλίας έκαναν λόγο για "προσπάθεια φίμωσης". Σε δεύτερη ανακοίνωση που δημοσιεύεται λίγη ώρα αργότερα στην ιστοσελίδα του ΕΡΤ Open αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Δεν το έκανε ο Σαμαράς, το κάνει ο Τσίπρας", αποτελώντας ένα ακόμα σημάδι ότι οι σχέσεις των μελών της ΕΡΤ Open με την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση έχουν διαρραγεί... οριστικά (;).

Μια ρήξη που έφτασε... στο απροχώρητο

Σύμφωνα με εργαζόμενους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας τους στο ρεπόρτερ του news, Γιώργο Λαμπίρη, η ρήξη ξεκίνησε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ με σημείο εκκίνησης το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αφαιρούσε το δικαίωμα από τους συνδικαλιστές να συμμετέχουν στη διοίκηση της εταιρείας, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Το νομοσχέδιο ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή στις 28 Απριλίου του 2015. Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και δυο χρόνια μετά το μαύρο στην ΕΡΤ, καταργείται ο φορέας που υπήρξε ενδιάμεση ραδιοτηλεόραση, η ΝΕΡΙΤ και η δημόσια ραδιοτηλεόραση εκπέμπει και πάλι με το σήμα της ΕΡΤ.

Μια σύντομη "ιστορία" του ERTOpen

Από το μαύρο στην ΕΡΤ και μετά λειτούργησε (με εργασία σε εθελοντική βάση των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ) ο αυτοδιαχειριζόμενος ενημερωτικός φορέας με την ονομασία ΕΡΤOpen. Σκοπός του ήταν να αναμεταδίδει – αρχικά – ειδήσεις αλλά και βίντεο. Αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για τη μετάδοση του τηλεοπτικού αέρα με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, EBU. O ευρωπαϊκός τηλεοπτικός φορέας ήταν στην ουσία, εκείνος ο οποίος παρείχε υποστήριξη για τη μετάδοση του προγράμματος της ΝΕΤ και της ΕΤ3 μέσω δορυφόρου αλλά και μέσω διαδικτύου. Η υποστήριξη αυτή όμως, διακόπηκε στις 21 Αυγούστου, όταν και άρχισε να μεταδίδει η Δημόσια Τηλεόραση, ενώ οι πομποί της ΕΡΤ επαναλειτούργησαν προβάλλοντας το πρόγραμμα της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το μαύρο, ενημερωτικές εκπομπές αλλά και δελτία ειδήσεων του ERTOpen μεταδίδονταν από το πεζοδρόμιο του ραδιομεγάρου.

Ακολούθησαν συζητήσεις αλλά και αντιπαλότητες αντιδράσεις για το πού θα στεγαζόταν το ΕΡΤ Open. Τελικά, στις 30 Ιανουαρίου του 2014, έγιναν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεών, οι οποίες θα βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με τα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, απέναντι ακριβώς από το ραδιομέγαρο.

Κατά τη διαδρομή της της υπήρξαν διαφωνίες με τους απολυμένους του Δεύτερου Προγράμματος, καθώς και με ραδιοφωνικούς παραγωγούς, οι οποίοι αποσχίστηκαν συγκρουόμενοι με τους επικεφαλής της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σημείο τριβής αποτέλεσε ο ρόλος και οι επιδιώξεις του φορέα.

Μετά το νέο άνοιγμα της ΕΡΤ

Από τον Ιούνιο η ΕΡΤ ξαναλειτουργεί, ωστόσο το ΕΡΤ Open συνεχίζει να μεταδίδει παράλληλα το πρόγραμμά του.

Όπως ισχυρίζονται κάποιοι εργαζόμενοι, αλλά και συνδικαλιστές, ο φορέας συνέχισε να λειτουργεί παράλληλα με τη... μαμά ΕΡΤ κυρίως για συναισθηματικούς αλλά και ιστορικούς λόγους με δεδομένη την παρουσία και το ρόλο της καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το βέβαιο είναι πως η σύλληψη Καλφαγιάννη και Κούνη δεν υπήρξε το τέλος αλλά μάλλον η αρχή ενός νέου κύκλου συγκρούσεων που ίσως επηρεάσει και την λειτουργία της ίδιας της ΕΡΤ.