EBU προς Σαμαρά: Πάρτε πίσω την απόφαση για την ΕΡΤ

Να χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνάμεις για να ανατρέψει άμεσα την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), τονίζοντας πως τα δημόσια ΜΜΕ είναι απαραίτητο θεμέλιο για τις δημοκρατικές και πλουραλιστικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της EBU, Ζαν-Πολ Φίλποτ, και η γενική διευθύντρια της EBU, Ίνγκριντ Ντελτένρ, επισημαίνεται ότι “η ύπαρξη των δημόσιων ΜΜΕ και η ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση υπάρχουν στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών, και επομένως οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στα δημόσια ΜΜΕ θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο μετά από έναν ανοιχτό και πλήρη διάλογο στη Βουλή – και όχι μέσα από μία απλή συμφωνία μεταξύ δύο υπουργείων”.

Η EBU αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περικοπές, όμως σημειώνει ότι οι κρατικοί σταθμοί είναι πιο σημαντικοί από ποτέ σε εποχές εθνικής κρίσης, ενώ σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή δεν έχει προηγούμενο.

Η EBU εκφράζει επίσης την πρόθεσή της να προσφέρει την τεχνογνωσία της στη διαχείριση κρατικών ΜΜΕ, καθώς και όποια άλλη βοήθεια μπορεί να παρέχει, ώστε να διατηρηθεί η ΕΡΤ “αληθινό δημόσιο ΜΜΕ”.