Τσίπρας: Στην κυβέρνηση μοιράζονται τα ρουσφέτια με σύστημα 4-2-1

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση και την ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατάργηση του Καλλικράτη και τη δημιουργία νέων δήμων, που θα έχουν διακριτή ταυτότητα, πολιτιστική συνοχή και θα είναι συνδιαμορφωτές του κοινωνικού κράτους.

Έχουμε, ανέφερε, ένα κράτος με απαρχαιωμένη δομή, που εξυπηρετούσε τα κόμματα εξουσίας και όχι τους πολίτες, και σημείωσε πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις, με τα παχιά λόγια, ήταν κενές περιεχομένου.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η λογική “πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι”, δεν είναι αθώα, γιατί προσβλέπει στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Δεν έχουν στόχο, είπε, να πατάξουν το πελατειακό κράτος, αλλά τώρα, έχουμε το σύστημα 4-2-1, σύμφωνα με το οποίο, στην τρικομματική κυβέρνηση μοιράζονται τις θέσεις και τα ρουσφέτια, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, σημείωσε, απέναντι στη συγκεντροποίηση της πολιτικής εξουσίας, μια διοίκηση αποκεντρωμένη στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, ώστε να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των πολιτών, με ουσιαστική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και των ανάλογων πόρων. “Θέλουμε ένα άλλο κράτος, δημοκρατικό, διαφανές, ανοιχτό, στην υπηρεσία των εργαζομένων, του λαού και της χώρας, μακριά από την κομματοκρατία, την κλεπτοκρατία, το ρουσφέτι και τη διαφθορά. Κι αυτό το κράτος θέλουμε να κάνουμε πράξη με μεθόδους δημοκρατικές, με σεβασμό και σε συνεννόηση με τους κρατικούς λειτουργούς που μοχθούν”, δήλωσε.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, βασίζονται σε τέσσερις άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη δομή και τη λειτουργία του κράτους με βασικό σχέδιο την αποκέντρωση του Κράτους με ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Στο ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει, είπε, να υπάρξει μια μεγάλη μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς και τα τρία επίπεδα διοίκησης της χώρας θα είναι ο Κεντρικός Τομέας, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, με προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους.

Η Κεντρική Διοίκηση, ανέφερε επιπλέον, θα επικεντρωθεί στον καθορισμό των βασικών αναπτυξιακών στόχων, και στο συντονισμό του γενικού οικονομικού προγραμματισμού. Η αυτοδιοίκηση θα αναδιοργανωθεί ριζικά, όπου οι Περιφέρειες θα μεταβληθούν σε βασικούς θεσμούς ανάπτυξης με στόχο το σύνολο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, πέρα των κεντρικών εθνικής εμβέλειας έργων, να υλοποιείται από τις περιφέρειες οι οποίες παράλληλα, θα συντονίζουν και θα συναποφασίζουν με τους Ο.Τ.Α τις παραγωγικές και κοινωνικές δράσεις της περιοχής τους.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στη δημιουργία κοινωνικού κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρώτη προτεραιότητα είπε, είναι η αποτροπή της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων κοινωφελών οργανισμών και η αξιοποίησή τους προς όφελος της παραγωγικής ανάταξης της χώρας.

Ο τρίτος άξονας αφορά στη δημοκρατική αναδιάρθρωση και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, όπου βασικός στόχος θα είναι να αποδώσει και πάλι στον δημόσιο τομέα και στους χιλιάδες έντιμους και ικανούς ανθρώπους που τον στελεχώνουν ό,τι τους στέρησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική της τελευταίας 20ετίας.

Τέταρτος άξονας, κατέληξε, θα είναι η νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών, ανατρέποντας τη δυσπιστία και την αντιπαλότητα δύο περίπου αιώνων των πολιτών απέναντί του. Πρέπει, επεσήμανε, να καλλιεργηθούν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν ο πολίτης είναι συμμέτοχος στη διοίκηση, αν μπορεί να την ελέγχει, αν είναι σίγουρος ότι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους, η παροχή υψηλού επιπέδου και ολοένα πιο διευρυμένων κοινωφελών υπηρεσιών και η έλλειψη ανοχής στη διαφθορά μικρής και μεγάλης κλίμακας, είναι τα βασικά στοιχεία του.