Μωραΐτης: Το θέμα των πλειστηριασμών το άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση

Μπορεί το θέμα συζήτησης σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής να ήταν το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων δανειοληπτών, όμως το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση δεν ήταν άλλο από αυτό των πλειστηριασμών, ειδικά μετά την άρνηση της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, να δεχτεί την τροπολογία της Δημοκρατικής Αριστεράς με την οποία θα επεκτεινόταν η παράταση αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2015.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ανοίγει το θέμα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών, φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχει προσκομίσει στοιχεία για την κλιμάκωση των κόκκινων δανείων. Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να θεσπίσει κλιμακωτά κίνητρα, τα οποία να είναι γενναιότερα για τα περισσότερο φτωχά νοικοκυριά, ενώ πρόσθεσε ότι από το πρόγραμμα διευκόλυνσης θα εξαιρεθούν όσοι δανειολήπτες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, υπενθύμισε ότι το θέμα των πλειστηριασμών το άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση με άκομψο τρόπο και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση. “Προκλήθηκε ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες. Και αυτό το κλίμα το καλοβλέπουν και διάφοροι κερδοσκόποι. Υπάρχει ένα θέμα για το πώς λειτουργεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Είτε έχουμε κοινή λειτουργία είτε όχι”, τόνισε ο κ. Μωραϊτης και έκανε λόγο για πρακτικές που υπονομεύουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και επέμεινε ότι χρειάζονται γενναιότερα μέτρα για να μπορέσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης περισσότεροι δανειολήπτες.

Την πρόθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ξεκαθάρισε η Ραχήλ Μακρή. “Καταψηφίζουμε διότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του λαού και δεν δεχόμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που επιβάλλεται από την τρόικα για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες, ένα νομοσχέδιο με έναν τίτλο που απλώς επιχειρεί να δικαιολογήσει τα δεινά που εσείς προκαλέσατε στους πολίτες”, σημείωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η βουλευτής.

“Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στο σύνολο των παράνομων και τοκογλυφικών όρων που έχουν θέσει οι τράπεζες”, δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, και κατήγγειλε ότι οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν πλήθος καταχρηστικών όρων.

“Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθείτε επιδιώκεται να δοθεί μια ρεαλιστική λύση, μια προοπτική διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Όμως οι στόχοι δεν εκπληρούνται, ούτε και οι ανάγκες ικανοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε”, δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις. Εκτίμησε επίσης ότι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα διευκόλυνσης θα περιορίσουν το σύνολο των νοικοκυριών που θα κάνουν χρήση των διατάξεων. Για την τροπολογία για το πάγωμα των πλειστηριασμών, η κ. Ξηροτύρη κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι θα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση. Εξήγησε επίσης ότι το κόμμα της αποφάσισε να καταθέσει την τροπολογία διότι άνοιξε μεγάλη συζήτηση για το θέμα και γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι το ΔΝΤ πιέζει για την άρση της αναστολής.

“Εμείς υποστηρίζουμε τη ρητή απαγόρευση της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας”, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και επανέφερε την πρόταση για κούρεμα των δανείων. “Δε συμφωνούμε τα λαϊκά στρώματα να δανείζονται για να καλύπτουν ανάγκες υγείας και παιδείας. Εσείς υποχρεώσατε τα λαϊκά νοικοκυριά να πάρουν φοιτητικά δάνεια και έρχεστε και τους λέτε να βάλουν υποθήκη την πρώτη κατοικία για να μπούνε στο πρόγραμμα διευκόλυνσης”, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.