Εξοργισμένοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό

Σε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, τη Δευτέρα, παραπέμφθηκε το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μιας ακόμη ενδοκυβερνητικής κρίσης. Το αν θα βρεθεί, ωστόσο, λύση που να ικανοποιεί και τα τρία κόμματα παραμένει ζητούμενο, καθώς σε χθεσινή σύσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της Ν.Δ. ο προτεινόμενος νόμος Ρουπακιώτη κρίθηκε μη απαραίτητος.

Η συγκεκριμένη διαρροή, ωστόσο, εξόργισε τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι έσπευσαν να "υπενθυμίσουν" στον κ. Σαμαρά ότι η απόφαση για την κατάρτιση του εν λόγω νόμου ήταν και των τριών αρχηγών.

Η αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ ήταν άμεση: "Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών και κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές", ήταν το άκρως αιχμηρό σχόλιο της Ιπποκράτους, ενώ συνεργάτες του κ. Κουβέλη έθεταν προς τους γαλάζιους μια σειρά ερωτημάτων όπως: Τι μεσολάβησε και ο κ. Σαμαράς ξαφνικά μετάνιωσε από την απόφαση που είχε λάβει στην τελευταία σύσκεψη των τριών αρχηγών, αλλά και πώς, αίφνης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, που ήταν ο εμπνευστής και επισπεύδων του νόμου, το κρίνει ξαφνικά ακατάλληλο; Σημειωτέον, δε, ότι στη ΔΗΜΑΡ απέδιδαν την ξαφνική υποχώρηση της Ν.Δ. στις πιέσεις που -όπως έλεγαν- δέχθηκε το Μαξίμου από την Εκκλησία, αφήνοντας επιπλέον να εννοηθεί ότι οι γαλάζιοι αντιμετωπίζουν φοβικά τη Χρυσή Αυγή!

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" τα στελέχη του Μαξίμου απέφυγαν να απαντήσουν στις συγκεκριμένες αιχμές, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τη διάσταση που προσέλαβε το θέμα. Υποστήριζαν, μάλιστα, ότι η σύσκεψη των αρχηγών δεν γίνεται για τον αντιρατσιστικό νόμο αλλά έχει σοβαρότερη ατζέντα (τα αποτελέσματα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα, την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής κ.λπ.), διαψεύδοντας έτσι τη ΔΗΜΑΡ που εξέδωσε χθες ανακοίνωση γνωστοποιώντας ότι η σύσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Κουβέλη μόνο για το επίμαχο νομοσχέδιο.