Για άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου πιέζουν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ

Κορυφώνεται η ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και εντός της τρικομματικής κυβέρνησης, για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με έναν “πόλεμο” δηλώσεων και ανακοινώσεων που κάθε άλλο παρά αμβλύνουν τις εντάσεις.

“Να αφήσει η ΝΔ τα διαδικαστικά τερτίπια και να συμφωνήσει στην προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή” ζητούν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, περί αναγκαιότητας διευκρινίσεων για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχέδιου.

"Έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του", ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο κ. Μπαλτάκος.

Τα ίδια στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι η προώθηση και ψήφιση στη Βουλή έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη και προσθέτουν: “Να έρθει στη Βουλή και, όποιος θέλει, ας το ψηφίσει”.

Στην ίδια γραμμή κινείται και το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο να χαρακτηρίζει σε δήλωσή του την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου “στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου”.

“Η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου αδικεί την Κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς”, επισημαίνει ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για μια "δήθεν διαμάχη" μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται "για το... πάπλωμα" και προσθέτει ότι "δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους που δρουν στο εσωτερικό της και ο ΣΥΡΙΖΑ από τις μικροκομματικές τακτικές", σημειώνοντας, όπως και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, “φέρτε το σχέδιο νόμου στη Βουλή, εκεί θα κριθεί η πολιτική βούληση όλων".

Στις δηλώσεις αυτές της κ. Γεννηματά απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να διαχέει τις ευθύνες, καθώς αυτές βρίσκονται ξεκάθαρα εντός της κυβέρνησης”. Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι “η ΝΔ, με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, παγώνει το νομοσχέδιο επειδή θέλει επί της ουσίας να αλλοιώσει το περιεχόμενό του, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή”.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί επιβεβλημένη τη θέσπιση και εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία, προσθέτοντας όμως: “Ωστόσο, η απάντηση στη ρατσιστική βία, πέραν του νομοθετικού πλαισίου, πρέπει να συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών”.

Παράλληλα, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε ότι την περασμένη Δευτέρα υπήρξε σύσκεψη στην οποία εξετάστηκε το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, με παρόντες το γενικός γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιο Νεράντζη και τον συνταγματολόγο, πρώην υπουργό και βουλευτή, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το συμπέρασμα που συνάγουν στη Συγγρού είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δεσμευτική ως προς την ύπαρξη σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς κάποιες χώρες δεν είχαν, όμως η Ελλάδα διαθέτει νομικό πλαίσιο, και μάλιστα ήδη από το 1979.

Σε σχέση με την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, από τη ΝΔ σημειώνεται ότι περιμένουν την επεξεργασία και την τελική γνωμοδότησή της, καθώς υπάρχει σωρεία διατάξεων που χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, κυρίως πάνω σε όρους που επισείουν ποινικές κυρώσεις.

Η ΝΔ επιτίθεται, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες. "Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα των μεταναστών. Τελεία", τόνισαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Συγγρού.