Κουβέλης: Η εποχή δεν προσφέρεται για μικρούς εθνικούς καβαλάρηδες

Την άποψη ότι η γερμανικής έμπνευσης συνταγή “πρώτα δημοσιονομική πειθαρχία και μετά ανάπτυξη” έχει φτάσει πλέον στα όριά της εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “Ποιος δρόμος για την Ευρώπη;” που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ στο Γκάζι.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέπτυξε συνολικό σχέδιο προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημείωσε, πρωτίστως απαιτείται η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, η οποία πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αλλαγής των συνθηκών στην Ευρώπη και όχι η λογική των “διαφορετικών ταχυτήτων” και της “μεταβλητής γεωμετρίας”. Μάλιστα, επικαλούμενος την πρόσφατη δήλωση του Ζακ Ντελόρ “η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι η απάντηση σε μια παγκοσμιοποίηση χωρίς όρια και κανόνες”, τόνισε ότι το ραγδαία εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον δεν προσφέρεται για μοναχικές πορείες, για “μικρούς, μοναχικούς εθνικούς καβαλάρηδες”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σχετικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε -με την επιμονή της Γερμανίας- αποδείχθηκε ότι δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα και προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική, θα ενισχυθούν οι φυγόκεντρες τάσεις, θα μεγαλώσει το χάσμα Βορρά-Νότου, θα τροφοδοτηθεί η διάσπαση της Ευρωζώνης και εν τέλει θα κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι ο δρόμος εκτός ευρώ θα σήμαινε δραματικό σκηνικό ακραίας φτώχειας και γι' αυτό η ΔΗΜΑΡ θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ καθοριστικής σημασίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη του ευρωσκεπτικισμού, που ενισχύεται από τον κάθε είδους δεξιό και αριστερό λαϊκισμό. Όπως σημείωσε, διαμορφώνεται ένα κλίμα που ενισχύει την αναζήτηση προστασίας σε μία παρωχημένη και αδιέξοδη εθνική περιχαράκωση και ευνοεί την ξενοφοβία και την άνοδο της άκρας δεξιάς.

“Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σαφώς τοποθετημένη στη διαπραγμάτευση εντός του ευρώ, εν γνώσει των δομικών προβλημάτων της και των πολιτικών διαφορών που έχουμε σε σχέση με αυτήν. Αυτό επιβάλλει η ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους πολίτες της”, κατέληξε ο κ. Κουβέλης.