Η Βουλή αποφασίζει για το πολυνομοσχέδιο

Με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την ψηφοφορία αργά το βράδυ ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία επεξεργασίας και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, μετά και τη χθεσινή έγκρισή του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Η Ολομέλεια έχει ξεκινήσει τις εργασίες της από τις 11:15, με τις ομιλίες των εισηγητών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων περίπου στις 23:00, ώστε να ξεκινήσει κατόπιν η διαδικασία ψήφισης.

Η πρώτη ένταση της σημερινής συνεδρίασης σημειώθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας επί του συνόλου του πολυνομοσχεδίου, με βασική επιχειρηματολογία ότι τόσο η επίκληση χαρακτήρα κατεπείγοντος, όσο και η προώθηση διατάξεων με διαφορετικό αντικείμενο από αυτό του νομοσχεδίου, παραβιάζουν το δικαίωμα των βουλευτών να παρέχουν ψήφο κατά συνείδηση. "Κάθε νομοσχέδιο πρέπει να διαιρείται σε άρθρα προκειμένου να διέλθει τα προβλεπόμενα στάδια εξέτασης, κατ΄ αρχή, κατ΄ άρθρο και στο σύνολο", είπε ο κ. Μητρόπουλος επικαλούμενος και τις επισημάνσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για την ανάγκη εξειδίκευσης των διατάξεων και την ανάγκη ομοιογένειας ως προς το αντικείμενο κάθε νομοσχεδίου. Στο κλίμα αυτό και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε εκ νέου την τρικομματική κυβέρνηση ότι "γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής" και ότι γίνεται συσσώρευση διατάξεων σε ένα άρθρο με τρόπο που το νομοσχέδιο τίθεται προς ψήφιση ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης δεν αρνήθηκε ότι οι διατάξεις μπήκαν σε ένα άρθρο με στόχο να μην απορριφθεί το πρόγραμμα προσαρμογής. Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Βορίδη: "Απορρίπτεις ένα, απορρίπτεις το όλο". Διότι "αυτό που συνέχει το άρθρο μόνο και το καθιστά ομοιογενές είναι ότι περιλαμβάνει μέτρα εφαρμογής τριών νόμων που αναφέρονται στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα".

Αντιδράσεις σημειώθηκαν στην αίθουσα όταν ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με τη βιβλική φράση "ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι", σχολιάζοντας ότι "πίσω από την επαναστατική κοινοβουλευτική γυμναστική στην οποία υποβάλλει το Σώμα, υποκρύπτεται απόπειρα απονομιμοποίησης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και υπονόμευσης του Συντάγματος".

Αντίστοιχα και η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία ακολουθείται ενόψει του Eurogroup και της ανάγκης καταβολής των δόσεων. Ειδικά για τη συσσώρευση διαφορετικών διατάξεων σε ένα άρθρο, επικαλέστηκε επισήμανση του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι τελικά αποφαίνεται η Βουλή.

Μετά την δι' εγέρσεως ψηφοφορία, η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η βραδινή ψηφοφορία της Κυριακής θα είναι ονομαστική, μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Δεκτή η τροπολογία για την χρήση αιγιαλού και παραλίας από ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής

Στο μεταξύ, τροπολογία με την οποία επιδιώκεται "η εξομάλυνση προβλήματος που έχει ανακύψει για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας" σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, λόγω μη έγκαιρης σύναψης μισθωτηρίων συμβολαίων με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) έκανε δεκτή η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και 'Αντζελα Γκερέκου.