Πέρασε το πολυνομοσχέδιο από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τελικά το πολυνομοσχέδιο από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Η συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής θα καταγραφεί στην κοινοβουλευτική ιστορία ως η συνεδρίαση με την παρουσία των περισσότερων υπουργών.

Υπο αυτά τα δεδομένα, την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, σε μία συνεδρίαση, η οποία ορίστηκε να ξεκινήσει στις 11:00. Θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με τη σχετική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν ενταχθεί σε ένα άρθρο, ενώ τα σημεία που φαίνεται να δημιουργούν ήπιες για την ώρα ενδοκυβερνητικές τριβές είναι η ρύθμιση που απελευθερώνει την πώληση των προϊόντων προψημένης ζύμης για την οποία έχουν εκφράσει ενστάσεις βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Κυρίαρχα στο νομοσχέδιο θέματα αναδείχθηκαν οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των γεωτεχνικών, καθώς και η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα (που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και από το χώρο της πλειοψηφίας), ενώ την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν και οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης (απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κ.ά.).

Από πλευράς κυβέρνησης, κατατέθηκαν αρκετές διορθωτικές ρυθμίσεις και αναδιατυπώσεις.

Εστία έντασης φαίνεται να δημιουργούν και οι διατάξεις για τους ανέργους που έχει εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με σχετική τροπολογία. Στο μέτωπο της εσωτερικής τριβής, το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου δήλωσε -μέσω του βουλευτή Φίλιππου Σαχινίδη- πως "δε μας καλύπτει η δήλωση Στουρνάρα", αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.

Κόντρα, νωρίτερα, για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ως "κατεπείγοντος"

Με εντάσεις ξεκίνησε η διαβούλευση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Κυριακή, καθώς το γεγονός ότι εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξόργισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για πολίτευμα “μνημονιακής τροϊκανής δικτατορίας” και για "νομοσχέδιο-έκτρωμα", κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής”, με τον Μάκη Βορίδη να του απαντά ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δε σέβεται την αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ο Νότης Μαριάς, εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επεσήμανε ότι παρατηρείται συνεχής απαξίωση της Βουλής, αφού αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου. "Όλες οι ενέργειες και πράξεις δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Υπακούτε για άλλη μία φορά, στις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ", ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη διαδικασία, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως "η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία" και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική που είναι δεσμευμένη να υλοποιήσει.

Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε το σκεπτικό της διαδικασίας του κατεπείγοντος, επισημαίνοντας ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euro Working Group και στις 13 Μαΐου το Eurogroup για να αποφασίσουν την εκταμίευση δόσεων ύψους 2,8 δισ. και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

"Οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Είμαστε εντός στόχου, αλλά ας μην εφησυχάζουμε. Δεν εξωραΐζουμε τη δύσκολη πραγματικότητα, ούτε κάνουμε εμπόριο ελπίδας όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να επιστρέψει η χώρα σε κατάσταση προοπτικής", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση ανέργων σε δήμους και περιφέρειες, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και επεσήμανε πως "δεν είναι εύκολο να γίνει σε μια μέρα, αλλά θα το κάνουμε". Έτσι, αν οι σχετικές διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας με το ΠΑΣΟΚ ολοκληρωθούν εγκαίρως, η τροπολογία θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στην αντίθετη περίπτωση, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η τοποθέτηση αυτή ωστόσο δεν ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Φίλιππος Σαχινίδης. "Δε φέρνουμε την πρότασή μας για την ανεργία για επικοινωνιακούς λόγους. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει 200.000 οικογένειες", ανέφερε αργότερα ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως καθιστά αναγκαία την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του έκτακτου της διαδικασίας το γεγονός ότι σ’ αυτό περιλαμβάνεται η διάταξη για την ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. "Σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, δε νομίζω πως αμφισβητεί κανείς ότι χιλιάδες νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε θα ανακουφιστούν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Εν τέλει, ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 26 ψήφους υπέρ και 15 κατά.