Τσίπρας: Ας ετοιμαστεί ο πρωθυπουργός για ηρωική έξοδο κι εκλογές

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία παρουσίασε στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών λιτότητας.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, με ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης. “Η πολιτική της Μέρκελ προκαλεί νέες διαιρέσεις. Προκαλεί νέα διαίρεση ανάμεσα στις πιστώτριες χώρες του βορρά και στον χρεωμένο νότο”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμησε ακόμα ότι η επιμονή στην υφεσιακή λιτότητα θα πυροδοτήσει την αντίσταση των πιο αδύναμων στρωμάτων και ξεκαθάρισε πως “δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα”, επικαλούμενος και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως η επιλογή του κόμματος δεν είναι η επιστροφή στη δραχμή, αλλά “επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ”. Ωστόσο, πρέπει “άμεσα να αλλάξουμε πολιτική, να ανακαταληφθούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας”.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ότι από όσα συνέβησαν εκεί αποδείχθηκαν τρία πράγματα: “Ότι μια κυβέρνηση του 'ναι' δεν μπορεί να υπερασπιστεί το 'όχι' ενός λαού όσο ηρωικό και αν είναι. Δεύτερον, ότι στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους να μην πηγαίνεις χωρίς να έχεις φροντίσει να εξασφαλίσει συμμαχίες. Τρίτο συμπέρασμα, ότι το δόγμα 'μένουμε στο μνημόνιο για να είμαστε ασφαλείς' μας τελείωσε”.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. “Ο πρωθυπουργός εχθές με το διάγγελμά του έδωσε την εντύπωση είτε ότι προσπαθεί να δώσει παρηγοριά στον άρρωστο με συνειδητή ωραιοποίηση της ζοφερής πραγματικότητας, είτε ότι ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο και εκλογές”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: “Αν πρόκειται για το δεύτερο, τον συγχωρούμε και τον ενθαρρύνουμε να το κάνει το βήμα. Θα είναι καλό και για τον ίδιο και για το τόπο. Αν πρόκειται για το πρώτο δε θα τον συγχωρέσουμε”.

“Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας: “Άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας. Ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Και όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός. Θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με ένα εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”. Διεμήνυσε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011, μία επιλογή “χωρίς δημοσιονομικό κόστος”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, τέλος, πως η Ελλάδα και όλος ο ευρωπαϊκός Νότος έχουν ανάγκη από ένα νέο σχέδιο δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα “νέο σχέδιο Μάρσαλ”, για να επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της Ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε ότι “είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε”.