“Δεν αρκούν οι θεσμικές πρωτοβουλίες, θέλουμε αλλαγή νοοτροπίας”

Επιτακτικότερο από ποτέ καθίσταται σήμερα το αίτημα της ανανέωσης στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η ελληνική διοίκηση αντιμετωπίζει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, που είναι η μεγάλη μείωση του αριθμού και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

“Είναι ήδη ορατά μεγάλα κενά θέσεων και αδυναμία παροχής ποιοτικών δημοσίων υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις”, τόνισε ο κ. Μανιτάκης.

Ο υπουργός σχολίασε πως το σχέδιο της κινητικότητας αποβλέπει στην ορθολογική κατανομή ενός ανορθολογικά κατανεμημένου προσωπικού και ξεκαθάρισε πως αποκλειστικός στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας. Επανέλαβε, πάντως, πως αυτό είναι ένα σύνθετο έργο που χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τη μετακίνηση 25.000 υπαλλήλων μέχρι το 2014, ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε πως στόχος της είναι να μεταφερθούν υπάλληλοι από τις υπηρεσίες που διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις, όπως είναι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες και ο κλάδος της Υγείας.

“Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν για να θεραπεύσουμε χρόνιες και ριζωμένες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Χρειάζεται ριζική αλλαγή νοοτροπίας και ηθικής”, υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης, ενώ απέδωσε την ατιμωρησία επίορκων υπαλλήλων στο γεγονός ότι η πειθαρχική ευθύνη δεν ενεργοποιείτο ποτέ, αφού η πειθαρχική διαδικασία “πάγωνε” μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία.