Τσίπρας: Κάποιοι κουτσαβάκηδες μας κουνούσαν το δάχτυλο

“Μέγα εθνικό θέμα” χαρακτήρισε τις πολεμικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από τη Γερμανία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που έθεσε το ζήτημα αυτό σε υψηλό επίπεδο, όταν ο ίδιος συναντήθηκε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Τον προηγούμενο Γενάρη, όταν εμείς πήγαμε και συναντηθήκαμε με τον κ. Σόιμπλε, του έθεσα ευθέως το θέμα αυτό. Κάποιοι “κουτσαβάκηδες” στη Βουλή μας κουνούσαν το δάκτυλο, μας είπαν ότι πήγαμε να κλαφτούμε στα σκαλιά του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που ευθέως θέσαμε το ζήτημα στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο. Και ευθέως διατυπώσαμε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να ζητάτε μόνο από ένα λαό που έχει εξοντωθεί, αλλά έχετε και εσείς υποχρεώσεις. Ιστορικές υποχρεώσεις, που οφείλετε να τις εκπληρώσετε, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στην ανθρωπότητα που σας παρακολουθεί”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζομένους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο Μανώλης Γλέζος και η Εθνική Επιτροπή έκαναν εδώ και χρόνια έναν αγώνα, όμως όλα αυτά τα χρόνια ήταν απελπιστικά μόνοι. “Θεωρούμε ότι είναι μέγιστο εθνικό ζήτημα η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Όχι ο συμψηφισμός χρεών, αλλά η διεκδίκηση αυτών που μας χρωστάνε. Δεν μπορεί αυτή η χώρα και αυτός ο λαός να έχει υποφέρει τόσο και η διαρκώς επαναλαμβανόμενη επωδός από την πλευρά των κυβερνώντων είναι ότι οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ας εκπληρώσουν, λοιπόν, τις υποχρεώσεις τους και αυτοί που μας χρωστάνε”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατόπιν κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή και να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή. “Είναι ένα εθνικό θέμα και οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι σε αυτό το μέγα εθνικό θέμα”, σχολίασε.