Public Issue: “Βραχεία κεφαλή” για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

“Κεφάλι” παίρνει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης, στο τελευταίο Βαρόμετρο της Public Issue, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των ερωτηθέντων σχετικά με την Ευρωζώνη.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 28,5% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο) έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ (-2%), και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11%, το ΠΑΣΟΚ με 8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,5% και το ΚΚΕ με 5,5%.

Όσο για την παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 45% (έναντι 41% τον Μάρτιο), έναντι 43% του ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 44%).

Από τους πολιτικούς αρχηγούς, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοφιλίας καταγράφει ο Φώτης Κουβέλης με 43%, ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 39%, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 36%, και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος και η Αλέκα Παπαρήγα με 27%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 15%.

Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό οι ερωτηθέντες επιλέγουν τον Αντώνη Σαμαρά με 41%, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 26%, ενώ “κανένας” απαντά το 31%.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί δείχνουν ακόμα οι ερωτηθέντες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, καθώς μόλις το 31% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη, ενώ το 66% αρνητική. Αρνητικές είναι ως επί το πλείστον και οι γνώμες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (σε ποσοστό 75%) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (σε ποσοστό 81%), ενώ ένα εντυπωσιακό 92% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη στάση της Γερμανίας.

Τέλος, όσον αφορά στην Κύπρο, το 62% θεωρεί πως πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινά συμφέροντα, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (44%) πιστεύει ότι η Κύπρος πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.