Tagesspiegel: Οι Γερμανοί διέλυσαν τότε το 50% της Ελληνικής βιομηχανίας

“Πολλά χρήματα, αλλά και πολλά δεινά: Σε λίγες κατεχόμενες χώρες επέδειξαν οι Γερμανοί τέτοιο μένος, όπως στην Ελλάδα”, σχολιάζει μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, παρουσιάζοντας το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που είναι αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα λόγω της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο, το ποσό που φέρεται να οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα ξεκινά από τα 162 δισ. ευρώ και σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μπορεί να ανέρχεται μέχρι και στα 300 δισ. ευρώ.

Αίσθηση προκαλούν, μάλιστα, τα αριθμητικά στοιχεία που παρατίθενται στο άρθρο, σχετικά με τις θηριωδίες των ναζί στην Ελλάδα. “Σε τριάμισι χρόνια κατοχής, περίπου 130.000 πολίτες εκτελέστηκαν, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ως επί το πλείστον ως “αντίποινα” για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Έλληνες Εβραίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα και το κρύο, επειδή οι Γερμανοί είχαν κατάσχει τα τρόφιμα και τα καύσιμα. 500.000 σπίτια, το 50% της βιομηχανίας και το 75% του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου καταστράφηκαν”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

“Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα δίλημμα”, τονίζει το άρθρο. “Η παραίτηση από τις αποζημιώσεις θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, με απαιτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ”.

Ωστόσο, η σκέψη ότι θα μπορούσε η Ελλάδα με αυτές τις απαιτήσεις να ξεπληρώσει μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της μπορεί να δείχνει ελκυστική, σημειώνεται στο άρθρο, όμως είναι ελάχιστα ρεαλιστική, με δεδομένο ότι όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Ελλάδας για διεκδίκηση αποζημιώσεων απέτυχαν.