Σκληρή απάντηση Αβραμόπουλου στον Σόιμπλε

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος απάντησε στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία ελπίδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορά Υπουργού Οικονομικών Γερμανίας Β. Σόιμπλε σε ζήτημα αποζημιώσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:

"Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού".

Επ' αυτού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε νωρίτερα μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

"Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό", είπε στην εφημερίδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τη Deutche Welle.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

"Η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων", αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι "ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής".

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα "το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους".

"Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων", σημειώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και ενημερώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που χαρακτηρίστηκε απόρρητο από το υπουργείο Οικονομικών, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.