Χωρίς συμφωνία με την τρόικα στο Eurogroup

Χωρίς τελική συμφωνία με την τρόικα κατά πάσα βεβαιότητα θα αναχωρήσει για το Eurogroup την Παρασκευή ο Γ. Στουρνάρας παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο Δημόσιο αν και η χθεσινή συμμετοχή του κ. Μανιτάκη στη διαπραγμάτευση για μιάμιση ώρα δίνει μεγαλύτερη προοπτική να βρεθεί συμφωνία αλλά όχι τις αμέσως επόμενες ώρες. Η τρόικα επιμένει να θέλει άμεσα την απομάκρυνση 2000 επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και ακόμη 7000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους. Στη θέση τους θα προσληφθούν , προσοντούχοι κυρίως για τη στελέχωση νοσοκομείων και υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη ,και για το 2014 υπάρχουν απαιτήσεις για απομάκρυνση περίπου 20000 υπαλλήλων.

Παρά την κοινή φωτογράφηση του κ. Στουρνάρα με τον κ. Μανιτάκη ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμφωνούν σε όλα τα σημεία που ζητά η τρόικα και πολλά θα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν σήμερα μετά τη μεσημεριανή συνάντηση. "Αν κλείσει το θέμα με το Δημόσιο, όλα τα άλλα θα βρεθούν" λένε στο Μ Μαξίμου αλλά δεν ανησυχούν για τη δόση καθώς θεωρούν πως τελικά θα εξασφαλίσουν το ουσιαστικό ο.κ. από το eurogroup και μετά θα χρειαστεί μια τυπική τηλεδιάσκεψη για την εκταμίευση.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως πρέπει σύντομα να αποκατασταθεί η ισορροπία και να μην τελεί και πάλι για ημέρες η χώρα υπό την απειλή της τρόικας αλλά όπως επισημαίνουν είναι απαραίτητο και για να προγραμματίσουν πολίτες και επιχειρήσεις τι θα κάνουν αφού υπάρχουν εκκρεμότητες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και με το χαράτσι.

Μεγαλύτερο θέμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση ΕΤΕ και Εurobank αφού τα ΔΣ των δυο Τραπεζών επιχειρούν την ύστατη ώρα να δουν αν μπορούν να παραμείνουν ιδιωτικές οι διοικήσεις τους με συμμετοχή στις αυξήσεις σχεδόν 1 δισ. για την ΕΤΕ και περίπου 480 εκ για την Eurobank. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως όποια εξέλιξη και να υπάρξει αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο είναι να μην διαταραχθεί το τραπεζικό σύστημα και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Ο μόνος τρόπος είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και να θωρακιστούν περαιτέρω οι τράπεζες λένε στην κυβέρνηση. Σε δεύτερη φάση η αποκρατικοποίηση , τυχόν συγχωνεύσεις και πιθανοί εγχώριοι ή αλλοδαποί αγοραστές θα βρεθούν.