2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, 7.000 ως το τέλος του έτους

Παρών στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος ωστόσο αποχώρησε μετά από περίπου μιάμιση ώρα, τονίζοντας σχετικά με τη στάση της τρόικας ότι "δε ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις". Πληροφορίες θέλουν οι διαπραγματεύσεις να καταλήγουν σε συμφωνία για 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, 7.000 ως το τέλος του έτους και να μένουν σε εκκρεμότητα οι υπόλοιπες 12.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Συνεργάτες του κ. Μανιτάκη πάντως διαψεύδουν τις πληροφορίες αυτές, υποστηρίζοντας πως η συζήτηση περιορίστηκε στα όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της χώρας και σε όσα προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, κάτι που έχει εκπληρώσει η κυβέρνηση, ενώ μικρή αναφορά έγινε και για το θέμα των επίορκων, για τους οποίους ο κ. Μανιτάκης τους δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να τους απομακρύνει χωρίς καθυστερήσεις.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη, με τη συνάντηση που θα έχει και πάλι ο Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 12:00.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ο κ. Στουρνάρας συνόδευσε τον υπουργό έως το ασανσέρ του 6ου ορόφου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δηλώνει "συζητούμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας", ενώ και από το περιβάλλον του κ. Μανιτάκη διαδίδεται ότι ποτέ δεν υπήρξε κάποια προσωπική διαφορά με τον υπουργό Οικονομικών.

Προηγήθηκε στις 14:00 μία 40λεπτη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Αντώνη Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των "επίορκων" δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μανιτάκης βρίσκεται στο “στόχαστρο” της τρόικας, καθώς το βασικό “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις φαίνεται πως είναι πλέον οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, όμως εξακολουθεί να απολαμβάνει της στήριξης της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία επιβεβαιώθηκε και σήμερα. Αντίθετα, ενοχλημένοι φαίνεται να είναι πολλοί στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ έχει “τοτεμοποιήσει” τον υπουργό.

Νωρίτερα, συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης επιβεβαίωσε ότι από τις συζητήσεις με την τρόικα προκύπτει πως το μεγάλο “αγκάθι” είναι η δημόσια διοίκηση.

Όπως υποστήριξε, η τρόικα δεν αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα από μια δημοσιονομική, αλλά από μια διαρθρωτική οπτική γωνία. “Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η αξιοπιστία μας, κρίνεται η απάντηση στο ερώτημα αν εδώ στην Ελλάδα θέλουμε βαθιές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, τομές, ένα άλλο κράτος που να μπορεί να λειτουργήσει φιλοεπενδυτικά, φιλοαναπτυξιακά και φιλικά προς τον πολίτη”, είπε ο κ. Βενιζέλος, για να τονίσει ότι “πρέπει να δώσουμε μια θετική απάντηση”, πως “δε φοβόμαστε τις αλλαγές”.

“Βασικός μας στόχος είναι και πρέπει να είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε σκέψη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα”, ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι “δεν θα πάρουμε, δεν αντέχει η κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό σύστημα” και πως “θωρακίζουμε τη χώρα σε σχέση με πρόσθετα μέτρα, όταν δίνουμε δείγματα αξιοπιστίας στις διαρθρωτικές αλλαγές”.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας είχε αρχικά προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας, όμως μεταφέρθηκε για σήμερα, Τρίτη, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα και οι δύο πλευρές, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών.

 

Διαβάστε επίσης: Βόμβες "διασποράς" από την τρόικα με κόκκινα δάνεια και Κυριακές