Βόμβες “διασποράς” από την τρόικα με κόκκινα δάνεια και Κυριακές

Στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα συμφωνηθεί το τελικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ώστε να πάει στο eurogroup της Παρασκευής χωρίς ανοικτά θέματα και να πάρει το πολιτικό «ο.κ» για την εκταμίευση της δόσης.

"Η πρόοδος που έχει καταγραφεί είναι σημαντική και απομένουν προβολές της τρόικας για να υπάρξει συμφωνία" λέει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Και ενώ υπάρχουν διαφωνίες ακόμη για τον αριθμό των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λυθούν με συμβιβασμό, η τρόικα εξακολουθεί να θέτει ενστάσεις για τις προβλέψεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Το θέμα θα συζητηθεί και στην πρωινή συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση που ζητά να προωθηθεί ώστε να κερδίσει και κάποιους πολιτικούς πόντους.

Όμως το θέμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ  έχει μέχρι τώρα αναπτύξει σοβαρές ενστάσεις , που αφορά την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ξαναμπήκε από το "παράθυρο" από τους δανειστές οι οποίοι ζήτησαν να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα τουλάχιστον 10 Κυριακές το χρόνο. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε ετοιμάσει σχετικό σχέδιο με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων αλλά λόγω των διαφωνιών των κομμάτων της συγκυβέρνησης το είχαν «παγώσει». Μάλιστα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν κατηγορήσει τους αρμόδιους υπουργούς ότι προωθούν τη δική τους ατζέντα χωρίς  να θέτει θέμα η τρόικα. 

Μεγαλύτερους πονοκεφάλους προκαλεί στο Μαξίμου η "τοτεμοποίηση"  του κ. Μανιτάκη από τη ΔΗΜΑΡ καθώς ο κ. Κουβέλης έχει υψώσει τείχος προστασίας για τον υπουργό επιμένοντας ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει δεν πρέπει να αναιρεθεί  από τον κ. Στουρνάρα, που κάνει τη βασική διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αν και η ΔΗΜΑΡ πιστώνει την ιδέα για απομάκρυνση των επιόρκων στον κ Μανιτάκη, εντούτοις υπογραμμίζει την ανάγκη για τήρηση της νομιμότητας, ώστε να μην αρχίσει  προγκρόμ απολύσεων με άλλοθι ανίσχυρες κατηγορίες κατά υπαλλήλων.

Ουσιαστικά στην κυβέρνηση παίζεται μια μάχη οπισθοφυλακής όπου ο κ. Κουβέλης θεωρεί πως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπονομεύουν και διαβάλλουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η ταμπακέρα είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμφωνεί με απολύσεις το 2014 εκτιμώντας πως ο αριθμός των 20.000 που θα τεθούν στη διαθεσιμότητα είναι αυθαίρετος, όπως είναι αυθαίρετη κατά την άποψή της και η απόφαση για απολύσεις περίπου 8.000 από τους 20.000.

Μεγάλο αγκάθι είναι και φορολόγηση των ακινήτων με μειωμένο χαράτσι κατά 10-15% χωρίς όμως να εφαρμοστεί φέτος αφορολόγητο αφού τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης έχουν μιλήσει για προοδευτική φορολόγηση με καθιέρωση αφορολογήτου. Είναι πολύ πιθανό, όπως παραδέχονται υπουργοί, ότι μετά τον Ιούνιο με τον νέο έλεγχο της τρόικας αν δεν έχουν υλοποιηθεί δεσμεύσεις η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες και στο εσωτερικό της λόγω των απαιτήσεων για άμεσα μέτρα.