Πολιτικές αντιδράσεις για τα έκτροπα στην Προανακριτική

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο για τα έκτροπα που σημάδεψαν τη σημερινή κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Την έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, προκειμένου να συζητηθεί η στάση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τη λειτουργία της Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Ο κ. Κακλαμάνης κάνει λόγο για συμπεριφορές που ντροπιάζουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς τονίζοντας ότι από ορισμένα μέλη της Επιτροπής, έχουν ξεχαστεί οι λόγοι για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και έχει συσταθεί η Προανακριτική. "Φοβούμαι ότι έχουν ξεχαστεί από ορισμένα μέλη της Επιτροπής, που πρωτοστατούν σε πάσης φύσεως ασχήμιες εντός και εκτός αιθούσης όπως συνέβη σήμερα με την άθλια συμπεριφορά τους προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο", επισημαίνει ο κ. Κακλαμάνης και προσθέτει: "Με ευθύνη των μελών αυτών ευτελίζεται κάθε έννοια κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και θεσμικής υπευθυνότητας. Οι εργασίες της έχουν καταντήσει πλέον ένα πολυθεματικό σήριαλ που καλύπτει τις ανάγκες σε 'φθηνό' πρόγραμμα των τηλεοπτικών καναλιών αλλά και σε ελαφρά θεματολογία των αναγκών των θερινών επιθεωρήσεων". Και καταλήγει ο κ. Κακλαμάνης: "Φοβούμαι, εξ αντικειμένου, τη συγκάλυψη της μεγάλης διαρροής πολλών δισ. ευρώ, νομίμων ή μη καταθέσεων, σε πλείστες όσες τράπεζες του εξωτερικού κατά το κρίσιμο διάστημα 2008-2011".

Παράλληλα, σε γραπτή δήλωση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου κατηγορεί τον Ηλία Κασιδιάρη για ναζιστική ιδεολογία.

“Η συμπεριφορά του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής ήταν αντιδημοκρατική, θλιβερή και χυδαία, απόρροια της ναζιστικής ιδεολογίας του. Προφανώς ο κ. Κασιδιάρης και δεν ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με τη Λίστα Λαγκάρντ και την απόδοση δικαιοσύνης”, τονίζει ο κ. Οικονόμου, και συνεχίζει: “Το μόνο που τον κόπτει είναι η προβολή των αντιδημοκρατικών και φασιστικών πεποιθήσεών του. Πρέπει, επιτέλους, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή που εξετάζει τη λίστα Λαγκάρντ να υπερασπίσουμε την ομαλή και δημοκρατική λειτουργία των θεσμών απέναντι σε φασιστικού τύπου επιθέσεις που με δήθεν εκρήξεις κρύβουν την αλήθεια και ευτελίζουν τους θεσμούς”.

Σε εντελώς διαφορετικό τόνο κινείται η δήλωση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και μέλους της Προανακριτικής Επιτροπής, Βασίλη Καπερνάρου, που επικεντρώνεται στη συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή εξευτελισμό.

“Στα 34 χρόνια της μάχιμης δικηγορίας μου, ουδέποτε βίωσα ίχνος ατομικού εξευτελισμού, το βίωσα όμως στο χρονικό διάστημα των 11 μηνών που είμαι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αυτό το επιβεβαίωσε σήμερα και ο κ. Βενιζέλος, με την απόφανσή του καταθέτοντας ως μάρτυρας στην προκαταρκτική επιτροπή λέγοντας 'οδύρομαι για το κατάντημα του κοινοβουλίου και της επιτροπής', χωρίς, βεβαίως, να προσδιορίσει σε ποιους αναφέρεται”, υποστηρίζει ο κ. Καπερνάρος, και προσθέτει: “Για την δημιουργία της εικόνας αυτής παλεύουν καθημερινά όχι μόνο τα παπαγαλάκια συγκεκριμένων Μέσων αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της επιτροπής που δεν βρήκε μία λέξη υπεράσπισης του θεσμού που εκπροσωπεί, έναντι των λεγομένων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι αγωνιώδης η προσπάθεια που γίνεται να υποβαθμιστεί ο ρόλος της επιτροπής με την ανάδειξη της παραπολιτικής και όχι της ουσίας και των στοιχείων. Να σημειωθεί ότι αυτή η επιτροπή επιτελεί το καθήκον του εισαγγελέως πλημμελειοδικών για την συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού. Βέβαια, κανένας Εισαγγελέας δεν θα υπέβαλε ερωτήσεις σε μάρτυρες, έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο ανασχηματισμού”.