Βάφτισαν το ψάρι, κρέας για το χαράτσι του 2013

"Περί όνου σκιάς έγινε η φασαρία για το χαράτσι, αφού - επί της ουσίας - η απόφαση, που έλαβαν οι αρχηγοί, είναι  βασισμένη απόλυτα στην πρόταση Σαμαρά, όπως είχε εκφραστεί από τη Σύνοδο Κορυφής", παρατηρούσε μετά τη σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας.

"Χάρισαν το όνομα του ενιαίου φόρου ακινήτων από φέτος στον κ. Κουβέλη και στον κ. Βενιζέλο την αποσύνδεση από τη διακοπή του ρεύματος", και, ουσιαστικά, "πρόσθεσαν μπιλιετάκια της εφορίας για ό,τι υπάρχει στο Ε9 και είναι μη ηλεκτροδοτούμενο".

Πρακτικά, όλα αυτά για φέτος σημαίνουν ότι το χαράτσι για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, χωρίς να είναι σαφές εάν δεν περιλαμβάνονται αγροτεμάχια και τι ορίζεται ως αγροτεμάχιο, μέσω της Εφορίας.

Το 2014 όλα θα πληρώνονται μέσω Εφορίας, εάν και εφόσον το μεσοβέζικο σύστημα, που αποφασίστηκε, αποδώσει. Τότε, και μόνον τότε, θα αποφασιστεί πώς θα λειτουργήσει ο νέος φόρος και με ποια αφορολόγητα και σε ποιες κλίμακες και για ποιο είδος ακίνητης περιουσίας.

Ακόμη, στην κυβέρνηση, αλλά και στα επιτελεία των δύο κομμάτων, που τη στηρίζουν, αποφεύγουν να μιλήσουν για το ύψος της μείωσης του χαρατσιού στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αν και παραμένει το μεσοσταθμικό 10-15% ως βασικό σενάριο, καθώς η τρόικα δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο στο σύνολό του. Αν και μιλούν για προοδευτική κλιμάκωση του φόρου, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα μπει πλαφόν στα τετραγωνικά ή εάν θα υπάρξει και φέτος αφορολόγητο – κάτι, που φαίνεται εκ πρώτης όψεως απίθανο - ή με ποιους συντελεστές θα φορολογηθούν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

"Η τρόικα θα καθορίσει το ποσοστό της μείωσης, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί και το αφορολόγητο για το ΦΑΠ", σημειώνει στέλεχος, που γνωρίζει σε βάθος το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται ότι οι αρχηγοί έβαλαν πάνω απ' όλα την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, αλλά και πιο μείζονα θέματα, που πρέπει να διαπραγματευτούν με την τρόικα, όπως η ύφεση λόγω και της Κύπρου, η πιθανή επιμήκυνση του προγράμματος, οι εκταμιεύσεις των δόσεων, οι απολύσεις στο Δημόσιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αν και πολλοί λένε ότι το πακέτο δεν θα κλείσει τώρα, με αφορμή και τα νέα δεδομένα λόγω χαρατσιού, στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι στόχος είναι να τελειώσουν και να προλάβουν το Eurogroup του Δουβλίνου. Σε κάθε περίπτωση, τον Ιούνιο θα είναι κρίσιμος ο έλεγχος και τότε θα φανεί το συνολικό πακέτο μέτρων, που θα πρέπει να ληφθεί.