Ενιαίος φόρος ακινήτων, αλλά μέσω ΔΕΗ

Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, λύνοντας τον “γόρδιο δεσμο” του φόρου στα ακίνητα, και προσερχόμενοι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα έχοντας κοινή θέση.

Οι τρεις αρχηγοί θα εισηγηθούν στην τρόικα την αντικατάσταση του γνωστού "χαρατσιού" από έναν Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ο φόρος αυτός θα είναι προοδευτικός και θα έχει κάποιο αφορολόγητο όριο που δεν προσδιορίστηκε, σύμφωνα με όσα δήλωσαν σε δημοσιογράφους οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ενώ θα εισπράττεται κανονικά από τη ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, και μόνο μέσω των εφοριών για τα υπόλοιπα ακίνητα.

Ο φόρος αυτός θα ισχύσει για το 2013, ενώ όλες οι ρυθμίσεις του θα μεταφερθούν για το 2014 στις εφορίες και θα αποδεσμευτεί πλήρως η καταβολή του φόρου από το λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ θα ενταχθεί και επίσημα στο φορολογικό σύστημα της χώρας.

Δεν είναι ωστόσο σαφές ακόμα το πώς θα διαμορφωθεί η τελική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους, καθώς όπως είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί θα γίνει προοδευτική μείωση σε σχέση με το προηγούμενο “χαράτσι”, αλλά θα προστεθεί ουσιαστικά ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια και τις λοιπές μη ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες.

Σημειώνεται ότι για την πληρωμή του φόρου ισχύει η τρέχουσα νομοθεσία, που ορίζει πως οι καταναλωτές της ΔΕΗ μπορούν να ζητήσουν διαχωρισμό από το λογαριασμό του ηλεκτρικού και να πληρώσουν το φόρο στις ΔΟΥ.

Πέρα από το “χαράτσι”, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τέθηκε ακροθιγώς και μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τις κυβερνητικές δράσεις εν όψει της επίσκεψης της τρόικας, καθώς και τα αντικείμενα που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της χώρας με τους εταίρους. Όσον αφορά το αμιγώς πολιτικό σκέλος και τον ανασχηματισμό, για τον οποίο είχε γίνει πολλή συζήτηση, δείχνει να μετακινείται χρονικά, καθώς τουλάχιστον με βάση όσα είπαν οι κ. κ. Βενιζελος και Κουβέλης δεν απασχόλησε τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Είναι πάντως αξιοσημείωτος ο χαρακτηρισμός που επέλεξε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, τον οποίο προσδιόρισε ως "τυπικό θέμα που αφορά στον πρωθυπουργό". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα προσπάθησε να κλείσει και τη συζήτηση σχετικά με το δικό του πολιτικό μέλλον ως προς την ένταξή του στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας αστεία και προσβλητικά τα όσα γράφονται και ακούγονται περί ενδιαφέροντός του να αναλάβει θέση αντιπροέδρου.

Λιγομίλητος ήταν αντίθετα με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Γιάννης Στουρνάρας, που επανέλαβε πως η κυβέρνηση πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με κοινές θέσεις, ενώ τόνισε πως ο φόρος ακινήτων θα συνεχίσει να εισπράττεται “κυρίως από τη ΔΕΗ”, όπως ανέφερε.

 

Τι επιβαρύνσεις φέρνει ο νέος ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων  

Πρόταση στην τρόικα το Ειδικό Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) να ονομάζεται εφ εξής Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕEΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξεως του 10% - 15%, θα καταθέσει σήμερα η Κυβέρνηση.

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αποδώσει δημοσιονομικά 200 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα διαφορά που εκτιμάται στα θα καλυφθεί με τρεις τρόπους: από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των Δήμων. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ και από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕEΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.

Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ σε σχέση με αυτή ου υπολογίζει η τρόικα.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εντάξει στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.

Δηλώσεις Κουβέλη

Δηλώσεις Βενιζέλου

Δηλώσεις Στουρνάρα