Σύσκεψη των τριών αρχηγών: Αναζητείται χρυσή τομή για το χαράτσι

Με ανοιχτές “πληγές” συναντώνται σήμερα στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη συνοχή της κυβερνητικής συμμαχίας.

Από νωρίς στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης επικρατεί αναβρασμός και γίνονταν διαβουλεύσεις εν όψει της κρίσιμης σύσκεψης. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το "χαράτσι", ενώ την ίδια ώρα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους και της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου διεξάγονταν συσκέψεις για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν απόψε οι αρχηγοί των δύο κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ενοχλημένος με τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τις τελευταίες μέρες, καταλογίζοντας στον μεν Ευάγγελο Βενιζέλο ότι προωθεί μία έντονη ανασχηματολογία, στον δε Φώτη Κουβέλη την υπέρμετρη “προστασία” στον Αντώνη Μανιτάκη.

Όμως το κύριο σημείο τριβής φαίνεται ότι είναι το πώς θα φορολογηθούν τελικά φέτος τα ακίνητα. Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει κατηγορηματικά εναντίον της επέκτασης του “χαρατσιού” που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και για το 2013 και δε φαίνεται να μεταπείθεται, αν και σήμερα ο Σάκης Παπαθανασίου, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, επεσήμανε ότι “η ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρεται πρώτον για το πόσο θα πληρώσει ο κόσμος και δεύτερον για την εσωτερική κατανομή. Να πληρώσουν περισσότερο αυτοί που έχουν μεγάλες περιουσίες. Δεν έχει καμία σημασία από που θα πληρώνεται. Μας ενδιαφέρει πόσο θα πληρώνεται και από ποιον".

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν εμφανίζονται θετικοί για την επέκταση του μέτρου, με τον Φίλιππο Σαχινίδη να δηλώνει βέβαια πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων, αν δεν αμφισβητούσε επίμονα η τρόικα τη δυνατότητα είσπραξης από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό, εκτός της ΔΕΗ.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρουν σήμερα λύση για το τέλος ακινήτων, κάνοντας λόγο για έναν “άλλο” φόρο, αφού θα είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο. “Δεν είναι καλύτερα να εξασφαλίσουμε την είσπραξή του, διατηρώντας τον τρόπο και μόνο είσπραξης και διαφοροποιώντας το ποσό και δεδομένων των έκτακτων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας; Εκτός εάν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Γιατί, σας επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει, με τίποτα, να υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό, της τάξης κοντά στο δισεκατομμύριο, από μια μη σωστή λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού”, ξεκαθάρισε ο κ. Κεδίκογλου.

Όμως το τέλος ακινήτων δε θα είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, το σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η “μαύρη τρύπα” στα έσοδα που καταγράφεται μέχρι τώρα για το 2013.

 

Διαβάστε επίσης: Πινγκ-πονγκ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το χαράτσι