Ο Τσίπρας, ο Λαφαζάνης και… η δραχμή

Με την ηγεσία να πετάει τη μπάλα στους ευρωπαίους «συμμάχους» και στο περίφημο «τόξο του νότου», τη μειοψηφία να επιμένει σε «εθνικές» λύσεις με έξοδο από το ευρώ στο βάθος της όποιας επαναδιαπραγμάτευσης και τα ηγετικά στελέχη του πάλαι ποτέ ΣΥΝ να επιλέγουν τη μέση οδό του «καμία θυσία για το ευρώ, καμία αυταπάτη για τη δραχμή», ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το περίεργο, έλεγε χθες το βράδυ στέλεχος της γραμματείας που συμμετείχε στη συνεδρίαση, είναι ότι όλοι έχουν δίκιο.
Και η ηγεσία που πιστεύει ότι μόνο ένα μέτωπο κατά των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη, προφανώς των χωρών του νότου, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και η μειοψηφία που επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει στα συρτάρια του κόμματος ένα «plan B» εξόδου από το ευρώ, που θα λειτουργήσει και ως διαπραγματευτικό όπλο και τα παλαιότερα στελέχη που έχουν μάθει στο πετσί τους ότι η πολιτική είναι η τέχνη της διαπραγμάτευσης. Τουλάχιστον, σημείωνε το ίδιος στέλεχος, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ προβληματιζόμαστε, αναζητούμε λύσεις και διεξόδους από την κρίση. Σε αντίθεση με τα συνεχή «ναι» της συγκυβέρνησης και την απουσία κάθε πρότασης για το μέλλον της χώρας.

Σε αυτό πάντως που ομονούν όλοι στην Κουμουνδούρου είναι ότι με όποια θέση κι αν εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση φυσικά που κλιθεί να κυβερνήσει, επιβάλλεται να έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών.

Μάλιστα ο Α. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν καταλήξει σε τρία σημεία κλειδί για να πετύχουν το στόχο τους. Η όσο το δυνατόν πλατιά λαϊκή στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να εκφραστεί και στις κάλπες, οι συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών, αλλά και του ενδεχομένου απομόνωσης της χώρας και η προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας.

Σε αυτή την προσπάθεια με επίκεντρο μια κυβέρνηση της Αριστεράς χωρούν όλοι, από τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου μέχρι το ΚΚΕ, αλλά κυρίως δεν χωρούν αποκλεισμοί.

Το περίεργο είναι ότι το σχέδιο Τσίπρα θυμίζει έντονα το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονωπολιακό Δημοκρατικό Μέτωπο που αποφάσισε το ΚΚΕ στο 15ο Συνέδριό του και αποδόμησε συστηματικά η ηγετική ομάδα του Περισσού και η κ. Παπαρήγα από το 18ο και μετά. Αρκεί φυσικά να αντικαταστήσει κανείς τον αντιευρωπαϊσμό του ΚΚΕ με την πεποίθηση του Α. Τσίπρα ότι οι όποιες αλλαγές μπορούν και πρέπει να συντελεστούν εντός Ευρώπης.

Σήμερα πάντως σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  θα αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μετά τα γεγονότα στην Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα έλευση της τρόικας.

Στα διαδικαστικά της χθεσινής συνεδρίασης της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόφαση η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί στις 13 και 14 Απριλίου και το συνέδριο την 1η Ιουλίου.