Τσίπρας: “Μπορούμε δε μπορούμε, θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό”

Απαισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων στη χώρα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζομένους της Εθνοdata.

Χαρακτηριστική ήταν η παρατήρησή του πως “δεν οδηγούμαστε στα βράχια. Έχουμε πέσει στα βράχια. Χρειάζεται αλλαγή πορείας”, ενώ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σχολιάζοντας πως διαφημίστηκε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ως η σωτήρια λύση η οποία όμως δεν προχωρά” και εξηγώντας: “Τα χρηματοδοτικά κενά στους τραπεζικούς ισολογισμούς, σε συνδυασμό με τα 2,7δις δημοσιονομικού ελλείμματος που προκαλούν τα μέτρα λιτότητας, ενέχουν τον μεγάλο κίνδυνο η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα να μην είναι μια ανοιξιάτικη βόλτα, μια ανοιξιάτικα εκδρομή των Βορειοευρωπαίων στο μεσογειακό Νότο, αλλά να εγκυμονεί κινδύνους για νέους εκβιασμούς”.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό και το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον επαναφέρει στα προ κρίσης επίπεδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε: “Μας λένε, μπορείτε να επαναφέρετε το κατώτατο μισθό; Εμείς λέμε, μπορούμε δεν μπορούμε, θα το κάνουμε για έναν λόγο. Είναι η μόνη προϋπόθεση για να ξανακινήσει η οικονομία”.

Σχετικά με το αρχικό “όχι” της κυπριακής Βουλής στην πρώτη απόφαση του Eurogroup, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως “για να είναι αποτελεσματικό ένα όχι, χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: Χρειάζεται και ο λαός να λέει το όχι και η κυβέρνησή του να στηρίζει το όχι. Το ένα χωρίς το άλλο δεν μπορούν να προχωρήσουν. Δεν μπορεί ένα “όχι” να είναι αποτελεσματικό, το “όχι” ενός λαού, αν δεν στηρίζεται από μια αποφασιστική στάση μιας κυβέρνησης”.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ακόμα ότι προϋπόθεση για καλύτερες μέρες είναι η ενεργοποίηση “του πιο ισχυρού όπλου που έχει μια κοινωνία, του όπλου της αντίστασης και της διεκδίκησης των εργαζομένων” και κάλεσε τους εργαζομένους στον τραπεζικό τομέα να λειτουργήσουν ως “αχίλλειος πτέρνα αυτού του αδηφάγου συστήματος που δημιουργήθηκε”.

Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι "η κυβέρνηση οδηγεί σταθερά τη χώρα μακριά από τα επικίνδυνα βράχια του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ", κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι έχει γνωστή αδυναμία στην κινδυνολογία. "Το κάνει συνεχώς από το περασμένο καλοκαίρι και διαψεύδεται ανελλιπώς. Έτσι θα συμβεί και αυτή τη φορά", πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.