Δένδιας: Υπήρξαν κακοί χειρισμοί από την κυπριακή πλευρά

Ευθύνες και στην κυπριακή κυβέρνηση για το χάος που δημιουργήθηκε με την πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο επέρριψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό Αντ1".

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι με το "κούρεμα" καταθέσεων έσπασε ένα "ταμπού" στην Ευρώπη και εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ευρωπαϊκό Νότο, ενώ επεσήμανε ότι τέτοιες αποφάσεις καλό θα ήταν να μη λαμβάνονται σε στιγμές αδυναμίας κρατών.

Ωστόσο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι "για να βρεθούμε εδώ υπήρξαν και κακοί χειρισμοί από την κυπριακή πλευρά", εκφράζοντας την άποψη ότι η αρχική απόφαση του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ, την οποία η κυπριακή κυβέρνηση υποστήριξε, δε θα είχε συμφωνηθεί αν το ξανασκεφτόντουσαν σήμερα.

Σχολίασε ακόμα ότι η κυριαρχική θέση που κατέχει η Γερμανία είναι πλέον τόσο κυριαρχική, ώστε είναι βλαπτική και για την ίδια τη Γερμανία, καθώς δε βοηθάει την εικόνα της αυτή η αίσθηση της "απόλυτης κυριαρχίας".

Όσο για το ενδεχόμενο να περάσει η Κομισιόν ένα νομοθέτημα που θα "θεσμοθετεί" τη χρήση των καταθέσεων για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ επανέλαβε πως οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι πλήρως θωρακισμένες, και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί μελλοντικών "κουρεμάτων" δεν αφορούν την Ελλάδα.