Σαρρής: Μπορεί και 50% το κούρεμα στην Κύπρου, μπορεί και 80% στη Λαϊκή

Στη συνέντευξη στην εκπομπή "Επωνύμως" του ΡΙΚ που έδωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο και τις επιπτώσεις της στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

"Έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να σημάνει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανυπολόγιστες εθνικές συνέπειες. Άρα ποτέ δε σχεδιάσαμε τέτοια λύση.

-Θα μειώσουμε δημόσιους υπαλλήλους μέσω συνταξιοδοτήσεων - και μη αντικαταστάσεων - και όχι με απολύσεις

- Οι καταθέτες της Λαϊκής με καταθέσεις πάνω από 100.000, θα κάνουν και έξι και επτά χρόνια να πάρουν χρήματα και θα έχουν κούρεμα πιθανόν και 80%

- Είχαμε ενδείξεις πριν από το πρώτο Eurogroup ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ δε θα δέχονταν εναλλακτικές λύσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας υποστήριζε ότι έπρεπε να δεχτούν μεγάλο πλήγμα οι τράπεζές μας.

- Ήταν απαίτηση της τρόικας να περάσουν σε χέρια ελληνικού ομίλου τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

- Ήταν σημαντική επιτυχία να πετύχουμε μικρά ποσοστά "κουρέματος" την πρώτη φορά. Το 6,75% είναι μικρό ποσοστό.

- Το ότι δε συμφωνήσαμε στην πρώτη απόφαση του Eurogroup οδήγησε σε δυσκολότερες μέρες την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα. Θα είχαμε σώσει και τη Λαϊκή Τράπεζα.

- Δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να είναι και 50% το "κούρεμα", δεχόμενος σχετική ερώτηση.

- Δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό του "κουρέματος", με ρώτησε ένας δημοσιογράφος αν θα μπορούσε να είναι 40% και είπα "ναι", δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς.

- Η προσαρμογή είναι βίαιη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αλλά ξέρουμε ότι είναι πίσω μας τα προβλήματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου θα βγει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας."