Πού το πάνε οι Γερμανοί με τις καταθέσεις;

Nα αποκρυπτογραφήσει τις δηλώσεις των βορειο-ευρωπαίων που μιλούν ανοικτά για συμμετοχή των καταθετών σε διασώσεις τραπεζών, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πλέον διαπιστώνεται ότι δεν αποκλείεται η εμμονή του Βερολίνου να γίνει ευρωπαϊκή κεντρική πολιτική.

Ο φόβος για αποσταθεροποίηση των τραπεζικών συστημάτων χωρών με αδύναμες οικονομίες είναι υπαρκτός και η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη, παρά τη στεγανοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τις επιδράσεις και τις επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση, ενώ έχει μπροστά της την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε μεγάλο βάρος τις προηγούμενες ημέρες στην ανάγκη να διατηρηθεί σταθερό το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ήταν σε ανοικτή γραμμή με Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς είναι ανήσυχος για την κατάσταση στην ευρωζώνη. "Δε υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί το μοντέλο της Κύπρου αλλού, όπως δεν εφαρμόστηκε το μοντέλο της Ελλάδας" ήταν η διαβεβαίωση που πήρε κορυφαίος υπουργός αλλά υπάρχουν αρκετοί στην Αθήνα που εκτιμούν ότι ο στόχος να μεταφερθούν κεφάλαια στο Βορρά από αδύναμες χώρες, είναι πίσω από την απόφαση του Βερολίνου η οποία υπαγορεύτηκε στο Eurogroup.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτή τη φάση και πως οι ευρωπαίοι θα κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν την Ελλάδα, καθώς δεν αποτελεί η Αθήνα στόχο.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου εντάσσεται και η επίσκεψη – στήριξη του επικεφαλής της γερμανικής SAP, που δήλωσε ότι μεταφέρονται στην Αθήνα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας για τον ευρωπαϊκό νότο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι έχουν πάρει το μήνυμα ότι η Μέρκελ ενόψει εκλογών δεν πρόκειται να δεχθεί λύση για οποιαδήποτε χώρα, η οποία θα επιβαρύνει τον γερμανό φορολογούμενο.

"Ως εκ τούτου πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας να μην χρειαστεί λύση για κάποια άλλη χώρα έως τις γερμανικές εκλογές, γιατί τότε θα υπαγορευθούν αποφάσεις που μπορεί να τινάξουν το  ευρωπαϊκό οικοδόμημα στον αέρα" λέει στέλεχος της ΝΔ με "γνώση στα οικονομικά". Πάντως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν κερδίσει πολιτικούς πόντους από την υπεύθυνη και χαμηλών τόνων στάση που επέδειξαν και πως "οι ακροβασίες του ΣΥΡΙΖΑ" έδειξαν στους πολίτες την αδυναμία άσκησης εφαρμοσμένης πολιτικής από την Κουμουνδούρου.

"Μόνον οι εικόνες από την Κύπρο με τις κλειστές τράπεζες, τις ελλείψεις ρευστού, τροφίμων , την μη καταβολή μισθών κ.οκ είναι αρκετές για να αντιληφθούν οι Έλληνες πολίτες ότι οι τζάμπα- μαγκιές  έχουν ως θύματα τους απλούς ανθρώπους" σημειώνει κορυφαίος υπουργός. Η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος χαμένος πολιτικά στην Ελλάδα από την κυπριακή κρίση.