Μικρό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Ελαφρύ προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις κυριακάτικες εφημερίδες, που εκτάκτως θα κυκλοφορήσουν το Σάββατο, αν και καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναλυτικότερα, προβάδισμα σχεδόν μίας μονάδας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Kappa Research, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,6%, έναντι 25,7% της ΝΔ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 4,8%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 7%.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από ποσοστό 44,1% ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού, έναντι 31,8% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ποσοστό 23,1% απορρίπτουν και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην Κύπρο, 52,3% κρίνουν αρνητικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις, ενώ 52,2% είναι αρνητικοί απέναντι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Επιπλέον, 70,8% τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με 58,6% να εκτιμούν πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση. Σε ποσοστό 42,3% τάσσονται υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, ενώ 34,8% θα ήθελαν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οριακό προβάδισμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει και το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου χωρίς κάλπη συγκεντρώνει 17,3%, έναντι 17% της ΝΔ, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,9%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, το ΚΚΕ με 3,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4%. Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 25,8%, η ΝΔ στο 25,2%, η Χρυσή Αυγή στο 11,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 8,5%, η ΔΗΜΑΡ στο 6,3% και το ΚΚΕ στο 5,5%.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 29% των ερωτηθέντων, έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 13% των προτιμήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι 80% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι χειρότερη από ό,τι ήταν έναν χρόνο πριν, ενώ 40,4% τάσσονται υπέρ της διάλυσης της ΕΕ και 45% κατά του ευρώ.