Τσίπρας: Δεν είναι ανίκανοι στο Eurogroup, είναι γκάνγκστερς

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο, αλλά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μάλιστα την τοποθέτησή του διερωτώμενος αν τα μέλη του Eurogroup είναι τόσο ανίκανα, ώστε να φτάσουν σε μία τέτοια απόφαση για την Κύπρο. “Κατά την άποψή μου δεν είναι ανίκανοι, είναι γκάνγκστερς”, υπογράμμισε, διευκρινίζοντας κατόπιν ότι οι μισοί είναι γκάνγκστερς, ενώ οι άλλοι μισοί, αυτοί που εκπροσωπούν τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι φοβισμένοι και παραδομένοι, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του υπουργού Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως ο κ. Στουρνάρας χθες στη Βουλή ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις απειλές και τους εκβιασμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τους Κυπρίους. “Αν ήταν ο Σόιμπλε στη Βουλή χθες ίσως να ήταν πιο ευγενικός απέναντι στην Κύπρο”, σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “ιστορικής σημασίας” την απόρριψη από το κυπριακό κοινοβούλιο της απόφασης του Eurogroup, και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο τόνισε ότι “είναι κρυμμένος έξι μέρες τώρα” και “δε βρήκε ούτε μία κουβέντα υποστήριξης να πει για τους Κύπριους”, να στηρίξει άμεσα και χωρίς επιφυλάξεις”την άρνηση των Κυπρίων να περάσουν τη θηλιά από το λαιμό τους”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κάλεσε ακόμα όλους τους Έλληνες να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην Κύπρο, σχηματίζοντας ένα παλλαϊκό μέτωπο συσπείρωσης για συμπαράσταση στο “όχι” των Κυπρίων, “που είναι και 'όχι' των λαών της Ευρώπης”, όπως σημείωσε.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι η Ρωσία δε ρωτήθηκε καν για ενδεχόμενη συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι ήδη από το φθινόπωρο είχε εκφράσει την πρόθεσή της να συνεισφέρει, ενώ παρέθεσε τα τέσσερα συμπεράσματά του από την επίσκεψή του στην Κύπρο και τις επαφές που είχε εκεί, τα οποία είναι:

1. Η Κύπρος πρέπει πάση θυσία να αποφύγει τη λιτότητα και την ύφεση
2. Η μετάβαση στο νέο οικονομικό μοντέλοι θα πρέπει να είναι ομαλή, και όχι βίαια και καταστροφική, όπως προωθείται
3. Η Κύπρος δεν πρέπει να χάσει τον έλεγχο των φυσικών της πόρων
4. Ο κυπριακός λαός θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα έχουν συνέπειες και στην Ελλάδα, αντίθετα με ό,τι υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, ενώ επεσήμανε πως όσα συμβαίνουν επιβεβαιώνουν τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε μάλιστα την εκτίμησή του ότι το "κούρεμα" καταθέσεων δεν αποκλείεται να είναι ένα ακόμα "πείραμα" της τρόικας, που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα πως, όταν συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αυτός τον ενημέρωσε ότι γνώριζε την πρόθεση των Ευρωπαίων να "κουρέψουν" καταθέσεις, και άρα λογικά το γνώριζε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που συναντήθηκε την ίδια μέρα μαζί του.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης του είχε πει πως "αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα δεχτώ".