Στουρνάρας: Ορισμένα πράγματα θα κλείσουν σήμερα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μετά από περίπου 2,5 ώρες, η έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παρόντες στη συνάντηση ήταν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ενώ την τρόικα αντιπροσώπευσε ομάδα του Πολ Τόμσεν.

Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως "ορισμένα πράγματα θα κλείσουν σήμερα", επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα έγραφε νωρίτερα το news.gr. Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε πάντως ότι "η συζήτηση συνεχίζεται" και κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να βρεθεί ένα σημείο επαφής για τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα να επικεντρωθεί στα θέματα που η ελληνική κυβέρνηση τηρεί αυστηρή στάση.

Η πιο σοβαρή εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο, το οποίο η τρόικα συνδέει άμεσα με απολύσεις από το δημόσιο τομέα, ενώ ανοιχτά “μέτωπα” παραμένουν σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον αριθμό των δόσεων, καθώς και για το φόρο στα ακίνητα, με την τρόικα να επιμένει στην διατήρηση της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Συνάντηση Σαμαρά-Μανιτάκη

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα.

Ο κ. Μανιτάκης παρέδωσε στον πρωθυπουργό αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρωθυπουργό για τη μείωση των δομών στα υπουργεία και τη συγχώνευση, κατάργηση, ενοποίηση φορέων του Δημοσίου, αλλά και για την επίτευξη των στόχων, που θέτει η τρόικα.