Σαμαράς: Το έργο του Κ. Καραμανλή ζει και μας εμπνέει

Στη σημαντική κληρονομιά και το έργο που άφησε πίσω του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής για τα 15 χρόνια από το θάνατό του, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουν όλοι συνεχιστές του έργου του.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζει και εμπνέει όχι μόνο τους πολιτικούς κληρονόμους του, αλλά και εκείνους που είναι οι επίγονοι όσων των πολέμησαν. “Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του και να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επεσήμανε ότι “έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για την χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός. Ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του. Ήταν καλός καπετάνιος γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι. Ήταν ηγέτης γιατί τους αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την Ανάπτυξη, στην δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν τον λαϊκισμό”.

Κάνοντας και τους συσχετισμούς με το παρόν, ο κ. Σαμαράς άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι “όσο περισσότερες τολμηρές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, όσο περισσότερα ανοίγματα κάνουμε στον διεθνή περίγυρο, τόσο περισσότερο σεβόμαστε την κληρονομιά του. Εμείς τιμούμε την κληρονομιά του όταν κρατούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κάποιοι μας είχαν τελειωμένους, όταν εφαρμόζουμε τον νόμο, όταν προσπαθούμε να πιάσουμε τους στόχους μας για την δημοσιονομική προσαρμογή, όταν άλλοι τον σέβονται μόνο στα λόγια”.

Ο κ. Σαμαράς κατά την είσοδό του στο Μέγαρο Μουσικής αντάλλαξε χειραψία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε φτάσει νωρίτερα, συνοδευόμενος από την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε από την θέση του και χαιρέτισε τον πρωθυπουργό, που καθόταν μερικά καθίσματα μακρύτερα μαζί με την σύζυγό του. Ο πρωθυπουργός είχε και σύντομη ομιλία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.