Κουβέλης: Τεράστια η παρακαταθήκη του Κ. Καραμανλή

Το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή έπλεξε ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατο του “Εθνάρχη”, σημειώνοντας ότι η παρακατραθήκη που άφησε στην πολιτική τάξη της χώρας είναι τεράστια.

“Για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθε δημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεται σε πολιτικό λόγο και πράξη από τους πολιτικούς φορείς, είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια”, εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης συνέχισε: "Αυτή η θέση του Κ. Καραμανλή, είναι αναγκαία για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο πάσχει από ποικίλες παθογένειες. Η διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων σχετικά με τα όρια του πολιτικού και κομματικού συστήματος, το εύρος της πολιτικής παρέμβασης, τον ρόλο του πολιτικού προσωπικού, τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης, τη συστηματική και διεισδυτική παρακολούθηση των δυνατοτήτων της ίδιας της πολιτικής. Ειδικά σήμερα, ειδικά υπό τις έκτακτες και δραματικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα”.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι χρειάζεται μια δημόσια συζήτηση για να απελευθερώσουμε, όπως είπε, το δημόσιο πολιτικό διάλογο από τις πελατειακές σχέσεις, τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση που δεν αφορά στην ουσία των προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας και να κατακτήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και θέσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήρε με θερμά λόγια το ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της πολιτικής ομαλότητας μετά την πτώση της δικτατορίας, το όραμα και την πραγματοποίησή του για ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, καθώς και στη νομιμοποίηση της κομμουνιστικής Αριστεράς. Και έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια του ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Λεωνίδα Κύρκου:

“Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε ένα άλλο ήθος πολιτικού άνδρα. Λιτός και αυστηρός στην ιδιωτική του ζωή, εχθρός της εύκολης ρητορείας και της δημαγωγίας, ήξερε πότε έπρεπε να αποχωρήσει και να παραμείνει στη σιωπή. Σφράγισε την πολιτική ζωή του τόπου και πέρασε στην Ιστορία συνοδευόμενος από τον καθολικό σεβασμό φίλων και αντιπάλων”.