Ανασχηματισμός και στο βάθος νέο πολιτικό σχήμα ευρείας βάσης

Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου τοποθετούν οι "ενημερωμένοι" για τις διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Η κατηγορηματική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού θεωρείται περισσότερο επιβεβαίωση παρά διάψευση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ανανεώσει την εικόνα της κυβέρνησης.

Μάλιστα όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει στο news.gr κορυφαίος υπουργός, η δήλωση Κεδίκογλου αφορούσε το εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς η όλη φημολογία για ανασχηματισμό μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη δυσλειτουργία από την ήδη υπάρχουσα καθώς ήδη "κυκλοφορούν" στα υπουργικά και δημοσιογραφικά γραφεία ονόματα υπουργών προς ανασχηματισμό αλλά και ονόματα στελεχών που θα τους αντικαταστήσουν.

Πάντως το μεγάλο θέμα του ανασχηματισμού το οποίο χειρίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι η συμμετοχή και το εύρος της συμμετοχής των κυβερνητικών εταίρων στο νέο σχήμα. Η συζήτηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει προχωρήσει σημαντικά.

Άλλωστε το επιβεβαίωσε ο Β. Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι προτίθεται να συμμετάσχει και ο ίδιος στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αν καμφθούν και οι επιφυλάξεις του Φ. Κουβέλη τότε ο ανασχηματισμός θα είναι θεαματικός με την δημιουργία θέσεων αντιπροέδρων για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Αν ο Φ. Κούβέλης επιμείνει στην άρνηση του θα υλοποιηθεί το ήδη έτοιμο σενάριο του ανασχηματισμού για την δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος με την συμμετοχή πολιτικών στελεχών και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σε κάθε περίπτωση ο επερχόμενος ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει ανακατατάξεις όχι απλά στο υπουργικό συμβούλιο αλλά σε αυτό καθ αυτό το πολιτικό σκηνικό δημιουργώντας υποστηρίζουν πολλοί τις προϋποθέσεις για ένα πολιτικό σχήμα ευρείας βάσης το οποίο θα τεθεί απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.