Απολύσεις, κατώτατος μισθός και στο βάθος… ανασχηματισμός

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για την κυβέρνηση, καθώς πέρα από τα δεδομένα οικονομικά ζητήματα και τις αντιπαλότητες με την αντιπολίτευση, προκύπτουν διαρκώς και εσωκυβερνητικά θέματα που απειλούν τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στον επιθυμητό ανασχηματισμό.

Οι δύο κύριοι “πονοκέφαλοι” της τρικομματικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο, τις οποίες η Τρόικα ζητά πιεστικά, αλλά η κυβέρνηση απορρίπτει, αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε πως το θέμα παραμένει ακόμα ανοιχτό, καθώς και η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μειώσει, όμως μέσα στο αναθεωρημένο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για την αναπροσαρμογή του στις αρχές του 2014.

Ειδικά στο θέμα του κατώτατου μισθού, η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, ότι “είναι υπερβολικά υψηλός” αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης, παρά την αναδίπλωση του κ. Μέργου, ενώ και η Ευρωπαία επίτροπος Μαρία Δαμανάκη με δηλώσεις της επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού. Η προσπάθεια για πυροσβεστική παρέμβαση του πρωθυπουργού με συνέντευξή του στη Real news απέβη όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών της Δευτέρας, στα οποία ξανάνοιξε το παραθυράκι για απολύσεις και μειώσεις στον κατώτατο μισθό.

Όμως τα προβλήματα δε σταματούν εκεί. Η “κόκκινη γραμμή” του Φώτη Κουβέλη για απολύσεις από το Δημόσιο θέτουν εμπόδια σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, που στο Μαξίμου πιστεύουν πως θα έδινε νέα πνοή στην κυβέρνηση. Ο κ. Κουβέλης είναι ουσιαστικά “παγιδευμένος” στην αδιάλλακτη στάση που έχει τηρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και η παραμικρή υποχώρηση θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για τη Δημοκρατική Αριστερά, κάτι που γνωρίζουν καλά στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, τηρεί στάση αναμονής εν όψει ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού, καθώς για την ώρα προέχει το κρίσιμο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει προκαλέσει αναβρασμό στην παράταξη, που κορυφώθηκε με... παρ' ολίγον ξύλο στα γραφεία της Ιπποκράτους.

Όσο για τον πρωθυπουργό, επιθυμεί να γίνει ένας ανασχηματισμός, όμως θεωρεί ότι το ζητούμενο είναι να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και κοινοβουλευτικοί από τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, μία επιθυμία που προσκρούει πάνω στην άρνηση του Φώτη Κουβέλη να εμπλακεί η Δημοκρατική Αριστερά με βουλευτές της, λόγω του “δύσκολου” προγράμματος και της δαμόκλειου σπάθης των απολύσεων που επικρέμαται πάνω από το κυβερνητικό επιτελείο.

Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι ο Αντώνης Σαμαράς να βρίσκεται σε αδιέξοδο ως προς το πώς θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό. Πάντως, κύκλοι του Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι, ως ύστατη λύση, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει τελικά σε ανασχηματισμό “εκ των έσω”, με νέα στελέχη της Συγγρού, αλλάζοντας πρόσωπα, αλλά όχι και ουσία.