“Δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού” στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ

Με εργαζομένους της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕΤ), οι οποίοι προχώρησαν στην αυτοδιαχείριση του εργοστασίου παρά τα εκκρεμή νομικά και διαδικαστικά ζητήματα λόγω της απουσίας διοίκησης, συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, απευθυνόμενος στους εργαζομένους, ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένο και το πτωχευτικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία “να παίρνει τα συσσωρευμένα κέρδη όλων των προηγούμενων ετών, να τα βγάζει έξω από τις επιχειρήσεις και να φορτώνει τα χρέη στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία”, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερη την περίπτωση της ΒΙΟΜΕΤ και εκφράζοντας το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Αποκάλυψε ακόμα ότι στο επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου που θα αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο, θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις όταν η εργοδοσία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει αλλάζοντας όμως ριζικά το πτωχευτικό δίκαιο, ούτως ώστε να δεσμεύει και την προσωπική περιουσία εργοδοτών οι οποίοι παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη στους εργαζομένους. Ταυτόχρονα, θα δίνει θετικά κίνητρα και χρηματοδότηση στους συνεταιρισμούς εργαζομένων που αναλαμβάνουν αυτήν την πρωτοβουλία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η σύσταση μίας δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. “Απ' αυτή λοιπόν τη δημόσια τράπεζα, αντιγράφοντας ενδεχομένως και μοντέλα που έχουν “περπατήσει” σε άλλες χώρες, θα εκπονήσουμε προγράμματα χρηματοδότησης των πρωτοβουλιών συνεταιρισμών εργαζομένων που προχωράνε με αυτοδιαχείριση, να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή”, υπογράμμισε.

“Η μάχη η οποία δίνουμε και δίνετε –πρώτα εσείς τη δίνετε- είναι μια μάχη ταξική, είναι μια σύγκρουση ταξική. Θέλουν να μας πείσουν ότι μαζί τα φάγαμε. Λοιπόν, δεν τα φάγαμε μαζί. Αυτοί που τα έφαγαν εγκατέλειψαν το εργοστάσιο -και ίσως να έχουν βγάλει και τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Εσείς είστε εδώ και αγωνίζεστε για να ζήσετε τις οικογένειές σας. Και πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί και θα έχει αποτελέσματα”, ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.

O επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Μακεδονίας-Θράκης, Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με θέμα "Η Αριστερά απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση", στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για την ανώτατη εκπαίδευση και το σχέδιο "Αθηνά" του υπουργείου Παιδείας.