Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΥΠΕΞ για την προσφυγή στον ΟΗΕ

Ερωτήματα για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στα εθνικά θέματα προκύπτουν από την καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης που κατέθεσε χθες η Ελλάδα στον ΟΗΕ για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης δεν βοηθούν στο κλίμα καλής γειτονίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των δυο λαών και χωρών, ενώ τονίζει πως θεωρεί βάση διαλόγου με όλες τις όμορες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας, σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου, τη διεθνή σύμβαση της θάλασσας του ΟΗΕ του 1982.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί ωστόσο την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση, καθώς “έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη Τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου”.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν εξάλλου, όπως παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. “Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας; Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε “αποικία χρέους”;”, διερωτάται.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει “να επιδείξει σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα, διπλωματική επάρκεια και ικανότητα με οξυδέρκεια, διεθνείς συμμαχίες σε πολυδιάστατη βάση, εντός και εκτός Ευρώπης”, ξεκαθαρίζει τέλος το κόμμα, αλλά οφείλει κυρίως “να μην εντάξει ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα σε εσωτερικά “πολιτικά παίγνια”, πιστεύοντας ότι έτσι θα βγει από το πλήρες πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει λόγω των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών σε βάρος του ελληνικού λαού”.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

“Περιττή” χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε αυτήν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για “μικροκομματική εκμετάλλευση”.

“Ανακοινώσεις, όπως αυτή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περιττές. Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης. Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων”, αναφέρει αυτολεξεί η απάντηση του ΥΠΕΞ.