Τσίπρας: Στην Ελλάδα έχουμε μνημονιακό παρασύνταγμα

"Τα τελευταία τρία χρόνια του Μνημονίου, δεδομένης της έκτακτης και ειδικής νομοθεσίας που έχει επιβάλει το «μνημονιακό παρασύνταγμα», έχει καταπατηθεί σχεδόν κάθε έννομη τάξη" τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία που εκφώνησε για τη συγκρότηση επιτροπής "Σοφών" του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα.

Όπως ανέφερε στόχος είναι να διατυπώσουμε, μαζί με την κοινωνία, ένα συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία του Κράτους και του πολιτικού συστήματος.

"Για την επίτευξη του στόχου αυτού και για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να συγκροτηθεί σήμερα μια Ομάδα Εργασίας για το Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, με τη συμμετοχή όλων εσάς, των καταξιωμένων αγωνιστών της γνώσης. Η Ομάδα Εργασίας μπορεί να οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όμως ο στόχος είναι να λειτουργήσει ως ευρεία Επιτροπή της Αριστεράς, του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης ή σημερινής κομματικής απόχρωσης" σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε πέντε θεματικούς κύκλους εργασίας: -Το Σύνταγμα και η συνταγματική πολιτική, -Το πολιτικό σύστημα και η λειτουργία του, -Οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, -Το πλαίσιο των Δικαιωμάτων και η διασφάλισή τους στη σημερινή περίοδο κρίσης της Δημοκρατίας, -Το ζήτημα της Εθνικής Κυριαρχίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Σημειώνεται ότι επιφανείς προσωπικότητες του δημόσιου βίου συμμετέχουν στην Επιτροπή Εργασίας που συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία πρόεδρος είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος του ΣΥΝ.